8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Meditatie als goed voornemen voor het nieuwe jaar? Zo gaat het je lukken!

Blog logo

De sportscholen zitten traditioneel vol in januari en er is nergens in het jaar een week waarin meer mensen stoppen met roken dan de eerste week van het nieuwe jaar.
De jaarwisseling is voor veel mensen een perfect startmoment als ze wat aan hun levensstijl willen veranderen. Ook mediteren is iets dat betekent dat je beter voor jezelf zorgt en behoort steeds vaker tot de goede voornemens.

 

Hier lees je hoe je het daadwerkelijk vol houdt en tot een dagelijkse routine kan maken.

New year, new you!

Een frisse start en mogelijkheid het helemaal anders te doen. Iedereen begint met veel inspiratie maar zodra de vrije dagen voorbij zijn en de dagelijkse verplichtingen weer om de hoek komen kijken, verdrinken de goede intenties vaak al snel in de stroom van alledag. Nog voor februari merken de sportscholen dat ze er alleen een heel aantal ‘sponsorende’ leden bij hebben en zijn de sporttoestellen weer net zo druk bezet als voor de jaarwisseling. Ook de verkoop van sigaretten en suikerrijke produceren is dan vaak alweer als vanouds.

Verandering van gedrag is vaak heel lastig. Het gedrag is een onderdeel van je dagelijks patroon geworden en omdat de omstandigheden vaak gelijk blijven, is het niet gemakkelijk een afzonderlijke schakel eraan te ontkoppelen en te veranderen. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en dat maakt het des te moeilijker om los te komen van wat je niet (meer) brengt wat je eigenlijk wilt in je leven. En ook al dragen ze doorgaans niet bij aan onze gemoedsrust of gezondheid, in het snelle drukke leven van nu geven onze gewoontepatronen ons enige houvast. De drukke agenda bemoeilijkt het ook om een nieuwe gewoonte starten, zeker aangezien elk vrij moment tegenwoordig gemakkelijk gevuld kan worden door de smartphone.

 

Meer motivatie op gevoelsniveau

 

De beste methode om te veranderen is ervoor te zorgen dat je op gevoelslevel ervaart wat de verandering je gaat brengen. Daarom doen mensen jarenlang vergeefse pogingen te stoppen met roken maar lukt het hen in één dag als ze de diagnose longkanker krijgen. Lukt het mensen maar niet gezond te gaan leven, maar is er plots een hele enorme drive als ze een hartaanval krijgen. Als je op je gevoelslaag geconfronteerd wordt met de consequenties van wel of niet veranderen, is de kans op verandering heel veel groter. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je pas kan veranderen als je met groot ongemak geconfronteerd wordt. Ook het ervaren van de voordelen van je gedragsverandering geeft een sterke trigger te veranderen en het ervaren van de consequenties van verandering op gevoelsniveau, kan al voordat de omstandigheden er werkelijk zijn.

 

  • Biologisch zijn we niet afgestemd op gelukkig zijn

 

Elk mens wil zich goed voelen. Elke keuze die je maakt gebaseerd en erop gericht een aangenaam gevoel te verkrijgen of een onaangenaam gevoel te vermijden. So far so good want dat zou verandering voor gezonde dingen gemakkelijker moeten maken. Wat verandering echter meestal in de weg staat is dat ons gedrag vaak op de korte termijn gericht is. Zo is de verleiding van de chocoladereep op het moment zelf vaak groter dan het goede gevoel van het slanke figuur op termijn. Of wint de avond voor de buis het van het bezoek aan de sportschool en is nog een biertje aantrekkelijker dan het voorkomen van de kater de dag erna. Dit mechanisme is niet onlogisch. Biologisch zijn we namelijk niet afgestemd op gelukkig zijn. Ons systeem is ‘getuned’ op overleven en dat is vaak korte termijn werk. Het zorgt ervoor dat we keuzes maken die NU het beste voor ons zijn of lijken.

Sinds de ontwikkeling van de neocortex beschikt de mens over iets dat de meeste dieren niet of nauwelijks hebben: vooruit kunnen denken en plannen en naar de langere termijn kunnen kijken. Iets dat we vaak tot in de details doen ten aanzien van carrière en agendavulling, maar veel minder ten aanzien van onze gezondheid. Dat komt omdat de consequentie van ons gedrag lichamelijk vaak meteen heel helder voelbaar is.

 

Van discipline naar verlangen

 

Hoe je je voelt bij wat je doet bepaalt of je het gemakkelijk gaat doen of niet. Wanneer iemand tijdens het sporten merkt hoe goed het zijn lichaam doet voelen en dagelijks de positieve voordelen ervan ervaart, kost het hem of haar geen enkele moeite de sporttas te pakken en te gaan sporten. Als iemand dat gevoel (nog) niet heeft en voor de eerste keer moet gaan, is de drempel veel hoger. Ook de eerste paar trainingen, die meer confrontatie met een ongetraind en stijf lichaam en spierpijn betekenen dan een gevoel van fitheid, zijn vaak minder aantrekkelijk. Pas na verloop van tijd wordt het gaan sporten steeds minder een opgave en gaan de ervaren voordelen er zelfs voor zorgen dat sporten zelfs verslavend wordt en het niet gaan je een slecht gevoel geeft!

Hetzelfde geldt voor meditatie. Bij het starten van een nieuwe activiteit waarvan je de voordelen nog niet aan den lijve ondervonden hebt, moet vaak een drempel overwonnen worden. Om er een gewoonte van te maken is aanvankelijk discipline nodig. Totdat je de voordelen kunt voelen. Dan kost het je meestal geen enkele moeite meer het een vast onderdeel van je dag te maken. Zelfs als je, zoals in mijn geval met mediteren, er om 5 uur voor op moet staan omdat je vader bent van een baby en je weet dat er dan nog rust is in huis. Geen probleem want ik weet hoe meer mijn vermoeidheid gaat zijn als ik het niet doe en hoeveel meer energie en fitheid ik dagelijks ervaar.

 

Doelstelling

 

Iedereen die gaat mediteren heeft een doel voor ogen wat ermee te bereiken. Voor de een is dit meer rust en balans, voor de ander een beter concentratievermogen en voor weer een ander beter om kunnen gaan met emoties zoals boosheid. Wat het ook is, in deze reden schuilt je drive. Als je focus gericht is op dit doel, dan kost het je nauwelijks tot geen moeite je ertoe te zetten om te mediteren. Als je focus niet ligt bij de lange termijn voordelen maar bij korte termijn bevrediging van een zintuigelijk prettige ervaring, is gedragsverandering veel minder gemakkelijk. Dus wanneer je moeite hebt daadwerkelijk te gaan zitten om te mediteren, is het belangrijk je te realiseren waarom je het wil gaan doen en nodig hebt. Vaak zijn dat echter de momenten dat je je dat het minst gemakkelijk herinnert en je moeilijk voorbij kunt kijken aan de dingen die je op dat moment ook zou kunnen doen zoals een serie kijken. Om het eenvoudiger te maken je focus op de lange termijneffecten te krijgen, heb ik hier een tool voor je die je motivatie versterkt en je een stok achter de deur geeft.

 

Doen om te voelen

 

Alleen maar informatie tot je nemen bereikt zelden je gevoelslevel. Dat gaat sneller als je er wat mee doet. moet je wat doen. Ik wil je graag uitnodigen je voornemen kracht bij te zetten met deze een korte taak (dus je komt niet in de tijdsproblemen). Schrijf in een motivatiebrief waarom je zo graag wilt mediteren en wat het je allemaal gaat opleveren als je erin slaagt meditatie een vast onderdeel van je dag te maken. Denk daarbij aan meer mentale rust en balans, meer helderheid en overzicht, meer creativiteit en productiviteit, minder vermoeidheid en stress, meer energie en gezondheid enzovoorts. Jij weet het beste welke van de vele positieve effecten van meditatie voor jou het belangrijkst is, waar jij in je dagelijks leven de meeste behoefte aan hebt en wat jou de meeste motivatie geeft.

Achter elk meditatie effect dat jij graag wil in je leven, noteer je ook wat het je gaat kosten als je het niet doet. Waar je staat over een maand, over een half jaar, over een jaar en over 10 jaar, zowel ten aanzien van werk, relaties als je hele leven. Noteer daar dan achter wat meditatie je kan brengen als je het nu wel in je leven integreert. Wat het je allemaal oplevert over een maand, half jaar, jaar en 10 jaar! En bedenk dat een maand mediteren al voor op MRI waarneembare structurele veranderingen in je hersenen kan zorgen.

Het beste is heel gemakkelijk dat voor je uit te schuiven waardoor het er uiteindelijk waarschijnlijk niet van gaat komen. Gemiste kans. Stop even met lezen en doe het nu. Je bent al bezig een blog over meditatie aan het lezen, wat voor een beter moment is er om dat om te zetten in nog meer inspiratie en motivatie. De rest van de blog hier wacht wel op je. Het hoeft geen lang verhaal te worden, als de zinnen die je gebruikt jou maar triggeren tot actie te komen. Tot zo!

 

*****

 

De brief die je hopelijk net geschreven hebt, is niet alleen een boost voor je motivatie nu, want alleen door het te schrijven integreer je de motivatie al meer. Het is ook een stok achter de deur. Als je even de drive en motivatie kwijt bent en het het moeilijkst is om terug te halen waarom je het ook alweer wilde doen. Wanneer je geconfronteerd wordt met het aantrekkelijkere korte termijn alternatief, is het vaak heel lastig voor ogen te hebben wat je lange termijn doel ook alweer was. Deze brief kan je op zo’n momenten helpen dat weer terug te halen en je prioriteiten te herordenen. Even voorbij te komen aan de neiging de ‘easy way out’ te nemen. De weg van de minste weerstand doet je zelden groeien, het levert je veel minder energie en een goed gevoel op dan als je iets overwonnen hebt. Vliegtuigen kunnen alleen maar opstijgen tegen de wind in en van de wedstrijd tegen de moeilijkste tegenstander leer je het meest. Schrijf onder je tekst: ‘als ik echt completer en gelukkiger wil zijn, dan neem ik niet de uitweg maar ga ik de uitdaging aan!’

 

  • Kies jij voor de korte of lange termijn?

 

Hoe vaker je de tekst leest, hoe groter jouw motivatie zal zijn. Lees deze wanneer je in de startfase zit of het even moeilijk hebt zo regelmatig mogelijk even door, zoals wanneer je onderweg bent naar je werk of in de avond voor het slapen gaan. Het helpt je het snelst door de ‘discipline-fase’ want hoe gemakkelijker je een meditatiesessie plant, hoe sneller het je de positieve effecten ervan ervaart en geen discipline meer nodig hebt.

 

Praktische tips!

 

Om het snelst een meditatiegewoonte te creëren, kan het je helpen om een vast moment op de dag te nemen voor je meditatiesessie. En ja, je hebt altijd wel tien minuten om te mediteren. Zoals een oud zengezegde luidt:

‘Je zou elke dag twintig minuten moeten mediteren. Behalve als je het druk hebt. Dan moet je juist een uur mediteren’.

Omdat mediteren effectiever is voor je mentale rust dan slapen, is alleen al een kwartiertje eerder opstaan een goede investering in jezelf. Je begint dan veel frisser en wakkerder aan je dag en kan dat meteen combineren met je wellicht goede voornemen minder koffie te drinken. Mediteren in de avond is nuttig omdat je dan de drukte van de dag tot rust kunt laten komen en je meer ontspannen naar bed gaat. Doe dat bij voorkeur pas nadat je de tv of computer uitgezet hebt, tablet in de hoes gedaan hebt of telefoon op vliegtuigstand gezet hebt. Een ander goed moment om je meditatie te plannen is als je thuis komt van je werk. Het is een perfecte manier even af te sluiten van je drukke dag. Het geeft je een transitiemoment naar je vrije tijd zodat je daar met meer rust en vrijheid van kan genieten en niet nog half met je hoofd bij je werk bent.

Welk moment je ook kiest, plan het in. Zorg ervoor dat je de tijd ervoor reserveert en het niet even tussendoor moet. Dat is een recept voor afstel.

Wel, veel succes ermee!!!! Mocht je op zoek zijn naar een mooi startmoment voor je meditatie beoefening dan vraag me even naar de datum van de volgende workshop! Wil je wekelijks een stok achter de deur, sluit dan aan bij de meditatie avond, elke donderdag om 20:20 in de Jordaan.

En heb je je motivatie nog niet opgeschreven, dit is het moment! Gun jezelf het beste voor 2018! All the best!

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan help ik je graag verder. Dat kan door een van mijn meditatietrainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Effectief en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie?
Mail me en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op