8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Alweer toe aan vakantie?

Blog logo

De zomermaanden en waarschijnlijk je vakantie liggen alweer een paar weken achter je. Gelukkig hebben we de foto’s nog want gevoelsmatig lijkt het alweer heel lang geleden nu we weer in ons drukke ritme zitten. Stel, na een aantal drukke weken of maanden heb je voor het eerst een weekend vrij. Heerlijk! 


Wat doe je om het optimale eruit te halen en die vakantie te genereren zonder dat je de deur uit hoeft? Daarover gaat het dit keer. Enjoy!

Dit weekend heb ik een heel weekend vrijaf. Na maanden ervoor druk te zijn geweest met het wisselen van baan, het regelen van een hypotheek voor mijn vader, het opzetten van mijn eigen coachingsbedrijf, de laatste hand leggen aan mijn tweede boek en oh ja, het overleven van de eerste tien weken als kersverse vader, had ik eindelijk een heel weekend voor mezelf omdat mijn lieve vriendin met de kleine naar haar moeder in Limburg is gegaan. Wat doe je dan?

 

Ontspanning!

 

De meeste mensen zouden de vrije avond waarschijnlijk vullen met ontspanning. Sociaal door thuis of buiten de deur eten met vrienden, een drankje doen in de kroeg of even naar de bioscoop. De mensen die de voordeur sluiten nadat ze thuis komen zouden waarschijnlijk met een wijntje en wat lekkers voor de televisie of achter een scherm kruipen om even af te schakelen.

De dag erna is het uitslapen! Waarna je waarschijnlijk met een stram lichaam en een wat zwaar hoofd van het vele slapen wakker wordt en een paar koppen koffie en stevig ontbijt nodig hebt om de dag te beginnen. Die vervolgens waarschijnlijk ook in het teken staat van relaxen. Vaak betekent dat tegenwoordig met een serie of achter de sociale media op de bank zitten. Niets abnormaals denk ik. Als je er echter goed naar gaat kijken, kun je je afvragen of je je systeem er echt een plezier mee doet.

Vaak is de input die we onszelf geven als we moe zijn alles behalve gericht op herstel. Is het eten en drinken vaak niet gezond en moet het lichaam harder werken dan normaal om dat weer te verwerken. Denk hierbij vooral aan snacks, suikers, koffie en alcohol en al helemaal aan roken en (soft)drugs. De prikkels die ons hoofd te verduren krijgt zijn vaak zelfs een veelvoud van wat we normaal ervaren in ons leven. Zoals in een drukke kroeg of restaurant of achter een beeldscherm waarbij er via je zintuigen enorm veel prikkels naar je brein gaan. Van echte ontspanning is geen sprake op deze manier. Afleiding wellicht, maar geen ontspanning. Ontspanning is tijd voor herstel en kenmerkt zich door minder prikkels en niet meer.

 

Constructieve input

 

Met deze voorkennis heb ik het dit weekend anders aangepakt en ik voel me nu zo herboren dat ik het graag even met jullie deel. Gisterenavond toen ik thuis kwam na een drukke dag, heb ik allereerst een gezonde licht verteerbare maaltijd gemaakt. Dat betekent weinig (toegevoegde) suikers en dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Daarna ben ik vroeg naar bed gegaan om aan voldoende uren fysieke rust te komen. Mentale rust is namelijk geen garantie bij het slapen. We kennen het allemaal wel dat je doodmoe wakker kunt worden na een nacht met voldoende slaapuren. Zeker als je het druk gehad hebt, passeert juist in de nachtelijke uren mentaal nog heel wat de revue.

Dus ben ik opgestaan na zeven uur bedrust en heb ik het meditatiekussen opgezocht. Vergezeld door onze kat Luna, die het gezellig vond om al ruim voor zes uur in de ochtend gezelschap te hebben. Al preek ik voor eigen parochie, er is denk ik geen betere manier om je geest tot rust te brengen dan met meditatie. Even bewust alle onrustgevende prikkels te laten zijn voor wat ze zijn, zonder je erdoor mee te laten nemen. Bewust aanwezig te zijn in het moment, los van alles wat geweest is of nog moet gebeuren en alleen bezig met de rust van de vroege ochtend en het rechtop maar ontspannen zitten op het meditatiekussen.

Drie uur later ben ik (en dus ook Luna) weer opgestaan uit de meditatiehouding. Toen heb ik een klein uurtje yoga oefeningen gedaan om mijn lichaam net zo wakker en fris te maken dan mijn geest al geworden was. Vervolgens heb ik een douche genomen en een gezond ontbijt, wederom zonder (toegevoegde) suikers en dierlijke producten. Juist eten na sport of bewegingsactiviteiten is aan te raden omdat de opname van je voedingsstoffen dan meer optimaal verloopt. Zo is het in de natuur namelijk ook altijd, geen dier beschikt over een koelkast of voorraadkast en kan meteen na de slaap beginnen met eten. Het eten zal eerst gevangen of verzameld moeten worden, dat is waar ons systeem op ingesteld is.

Ook is het mediteren met een volle maag (en zeker na het eten van suikers of oppeppers zoals cafeïne) veel lastiger. Daarom eet je op meditatieretreats nooit de eerste uren na het opstaan. Omdat je met mediteren weinig energie verbruikt, je beweegt immers niet, zal je merken ook weinig voedingsstoffen nodig te hebben en knort een maag waarschijnlijk alleen uit gewoonte.

 

  • Zorg zowel mentaal als fysiek voor de juiste input als je wilt herstellen

 

Na het ontbijt ben ik weer een uurtje gaan zitten voor meditatie en nu kan ik als herboren aan mijn dag beginnen. Kan ik aan de slag gaan met de dingen die ik nog graag wil doen, waarbij ik pas over een paar uur mijn telefoon van vliegtuigstand ga halen de WiFi in huis ga activeren. Dan zal ik ook pas de blog ga posten waarmee ik hoop andere mensen mee te kunnen inspireren. Al de dingen die ik vandaag nog ga doen, gaan ook niet met meer druk gebeuren omdat ik de ochtend ‘vrij genomen heb’. Ik weet uit ervaring dat ze door zo’n ochtend juist sneller en eenvoudiger gaan omdat ik ze met een rustig en helder hoofd doe.

 

Een minivakantie

 

Uiteraard is een zo’n dag niet voldoende om weken of maanden onrust te verhelpen. Jaarlijks twee weken vakantie is ook niet voldoende ter compensatie van een jaar lang stress. Of zoals een mooi zen-gezegde luidt: ‘Je zou elke dag twintig minuten moeten mediteren, behalve als je het druk hebt. Dan moet je een uur mediteren.’ Het is dus geen complete compensatie, wel een goede reset. Een ‘minivakantie’ zoals ik het noem in de titel van mijn boek. Even je lichaam en geest een moment te geven om bij te komen en weer op te laden. En niet bloot te stellen aan dingen die kort voor een fijn gevoel zorgen, maar eigenlijk voor juist meer belasting zorgen in plaats van minder.

Zie de start van mijn dag vandaag als een manier waarop het ook kan en geef er je eigen invulling aan. Als je niet heel erg geoefend bent in mediteren is drie uur zitten waarschijnlijk alles behalve rustgevend. Een half uur lukt iedereen echter wel en als je daarin ondersteuning zoekt of een audio van een meditatie, stuur me even een berichtje. Doe eventueel meerdere meditaties met korte pauzes ertussen, ga voor een wandeling in de natuur of doe wat yoga oefeningen thuis. Let er in ieder geval op wat je in je lichaam stopt aan eten en drinken en waar je jezelf mentaal aan blootstelt. Voor dat laatste komt dat met name neer op geen beeldschermen. Dat kan best voor een halve dag, trust me.

 

Wanneer is jouw reset?

 

Gun jezelf ook zo nu en dan eens een resetmoment, een kleine minivakantie voor zowel je lichaam als geest. Je zal er dagen plezier van hebben. Wanneer je zaken als meditatie, gezond eten, minder koffie en alcohol en wat minder tijd achter een beeldscherm, op je smartphone of op sociale media doorbrengt, creëer je voor jezelf een leven waarvan je geen vakantie meer nodig hebt.

Probeer het zelf en mocht je ondersteuning zoeken, stuur me een berichtje. Succes en enjoy!

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan help ik je graag verder. Dat kan door een van mijn meditatietrainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie? Mail me deze en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op