8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Mediteren voor ouders met (jonge) kinderen

Blog logo

Zonder twijfel vormt mijn dochter van bijna twee, van wie ik zielsveel houd, de grootste belemmering om tot meditatie te komen. Niet alleen vragen kleine kinderen continue veel aandacht, ze beperken met name ook de ruimte in je eigen agenda (of het überhaupt hebben van één).

Hoe belangrijk is het om toch een plekje te vinden voor je meditatie? En wanneer dan? Daarover meer in deze editie van mijn blog over meditatie.

Mijn eerste reactie, zeker ook als ervaringsdeskundige: BLIJF MEDITEREN! Je hebt het wellicht meer dan ooit nodig. Kleine kinderen zijn top en brengen veel vreugde en plezier in het leven. Om beter om te kunnen gaan met de uitdagingen kan meditatie je echter prima helpen.

Toen mijn dochtertje geboren werd ruim anderhalf jaar gelden, stond ook bij ons thuis het leven even op zijn kop. Het zoeken naar een nieuw ritme (en als dat gevonden was het opnieuw zoeken naar een nieuw ritme aangezien de kleine daar weer aan toe bleek te zijn), zorgde ervoor dat het steeds weer opnieuw je plek en agenda invulling zoeken. Iets als mediteren kan er dan al snel bij inschieten, zelfs bij een meditatie instructeur zoals ik zelf. Ik dacht dat de gebroken nacht de reden waren dat ik me zo vermoeid voelde en ik ‘iets sneller’ prikkelbaar was. Totdat m’n vriendin aan me vroeg of ik eigenlijk nog wel eens mediteerde. En als je partner dat aan je vraagt, zegt dat genoeg waarschijnlijk. Inderdaad was mijn dagelijkse meditatie beoefening verloren gegaan in de nieuwe dagindeling en het langer in bed willen blijven liggen.

Toen ik weer begin met mediteren merkte ik vrijwel meteen de veranderingen. Want net als met sporten merk je de effecten van mediteren met name wanneer je het even niet meer doet. Dan pas voel je hoeveel het doet voor je fitheid en hoe je je in het algemeen voelt. Ondanks de nog steeds gebroken nachten voelde ik me minder moe, was ik helderder en scherper tijdens mijn werk en raakte ik minder snel geprikkeld. Ook mijn vriendin vond het dus fijn dat ik weer mediteerde.

De valkuil er door de omstandigheden even tijdelijk mee op te houden, is waarom elke sportschool een behoorlijk aantal ‘slapende leden’ heeft, mensen die wel lid zijn maar al maanden niet meer geweest zijn. De drempel het weer op te pakken is hoog, zeker als je agenda als snel weer gevuld is met nieuwe dingen, wat zeker met gezinsuitbreiding het geval is. Vind er maar eens tijd voor.

Maar wanneer dan?

Uiteindelijk zijn vrijwel alle dingen die je graag wilt doen meer een kwestie van prioriteit dan van tijd. Als het echt belangrijk genoeg is voor je, dan vindt je wel een plekje, zelfs als je de regie over je eigen agenda voor en groot deel kwijt geraakt bent.

Naast in de pauzes op mijn werk, mediteerde ik ook weer elke ochtend. Aangezien mediteren een hele opgave kan zijn, als er een klein kind wakker is, deed ik dat ervoor. Aangezien onze kleine al een jaar om half 7 in de ochtend wakker wordt, was de consequentie dat ik om 5 uur mijn bed uit moest om een uur te willen mediteren en daarna mijn lichamelijke oefeningen te doen. Ik geef toe, dat klinkt niet erg aantrekkelijk maar is zeker de moeite waard. Een uur mediteren geeft meer mentale ontspanning dan een uur slapen en waar slapen absoluut niet vervangen kan worden door meditatie, is een uurtje slaap inruilen voor een uur meditatie een goede deal. Niet alleen vermindert je vermoeidheid en dus slaapbehoefte erdoor, ook je mentale helderheid en het omgaan met vermoeidheid en emoties neemt merkbaar toe.

Mocht je nog steeds niet aan voldoende slaapuren komen erdoor, dan is het het overwegen waard een uurtje minder door te brengen achter de televisie, het kijken van series of op sociale media. Als je nagaat wat dat je brengt in vergelijking met meditatie, zou de keuze simpel moeten zijn. De digitale entertainment zorgt zelfs voor meer mentale vermoeidheid omdat het de prikkelhoeveelheid voor je brein exponentieel doet toenemen. Van ontspanning en meer rust is er dus niet echt sprake, hoogstens van afleiding. Meditatie werkt dan beter.

Elke minuut is meegenomen

Geef jezelf het cadeau van even rust en resetten, zeker als je het nodig hebt. Zoals de bekend uitspraak van een Zen meester luidt: ‘je zou 20 minuten per dag moeten mediteren, alleen niet als je het druk hebt. Dan zou ie een uur per dag moeten mediteren.’ Uiteraard hoef je geen uur te mediteren elke dag. Voor mij werkt dat optimaal, maar als je tien minuten doet is al helemaal top en zal je al een merkbaar verschil opleveren. Succes!

Of kom naar een les

Het structureel inplannen werkt voor veel mensen vaak beter als ze ergens heen gaan. Daarvoor ben je uiteraard meer dan welkom in mijn wekelijkse meditatie lessen.

Mocht je überhaupt geïnteresseerd zijn in het leren mediteren, kijk gerust even rond op mijn website en luister naar de audiomeditatie, lees de uitleg en blogs die ik geschreven heb. Mijn ‘Meditatie CV’ vind je bij Over mij en de testimonials op de pagina’s geven een indicatie van welke mensen bij mij komen en of je in hun verhalen herkent wat jij zoekt.

Je bent uiteraard ook meer dan welkom om een bij mijn trainingen ‘live’ te komen onderzoeken of ik iemand ben die je verder kan begeleiden op het pad van meditatie. Check mijn agenda bij Aanbod – Voor jou en voor de volgende activiteit is. Tenslotte is er nog mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’ die je een idee kunnen geven over mijn aanpak.

Mocht je nog vragen hebben over meditatie, stel ze me gerust door me een mailtje te sturen. Wellicht wordt het wel het onderwerp van mijn volgende blog.

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op