8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Hoe vind ik een goede meditatie leraar?

Blog logo

Meditatie en mindfulness vind je op steeds meer plekken. Dingen die meer populair worden, worden vanzelf ook commercieel interessanter. Dat komt de kwaliteit van het ‘product’ vaak niet ten goede.

Hoe scheid je ‘het kaf van het koren’ en vind je een goede meditatie leraar? Daarover meer in deze blog!

Meditatie is steeds meer mainstream geworden de laatste jaren en steeds meer mensen vinden de weg naar deze zeer effectieve manier om te komen tot meer mentale rust en balans en een groter mentaal prestatievermogen. Daarmee groeit ook de vraag naar meditatie leraren en de snelle groei in vraag gaat vaak niet gepaard met een vergelijkbare groei in kwaliteit van het aanbod. Dat geldt zeker voor meditatie want er is niet zoiets als een echte opleiding of keurmerk voor meditatie of mindfulness trainers. Het is een vrije titel en veel mensen die het aanbieden hebben slechts een korte of geen cursus gedaan en weinig eigen ervaring of diepgaande training in hun bagage.

Zo begeleiden yoga docenten vaak meditaties tijdens hun les, maar omdat het meer een bijproduct van de yoga is, hebben ze daar vaak weinig in verdiept. Ook mensen die mindfulness cursussen geven hebben niet persé veel ervaring of goede training in het geven van meditaties, iets dat ik zelf in de praktijk gezien en ondervonden heb. Ook al is meditatie een onderdeel van elke mindfulnesscursus, het is vaak niet de ‘core message’ (zie voor het verschil tussen meditatie en mindfulness mijn blog daarover).

Met alle respect voor deze mensen uiteraard, is het een beetje te vergelijken met artsen die advies geven over voeding: het is gelieerd aan hun product maar hun opleiding gaat er niet of nauwelijks op in. Zo heeft zelfs een maag darm en lever arts nauwelijks iets geleerd over voeding in zijn opleiding…  En je wilt toch graag een expert als je ergens beter in wilt worden.

Online

Er is tegenwoordig ook veel meditatie aanbod online. Niet alles wat onder de noemer meditatie aangeboden wordt, is echter ook daadwerkelijk meditatie. Veel van de YouTube video’s met meditatie in de titel, is geen meditatie. Het zijn vaak meer oefeningen waarbij je wat ‘doet’, in plaats van dat het methodes zijn die je brengen tot ‘zijn’. Ze brengen vaak wel mentale ontspanning voor het moment, maar zijn geen echte training van de geest voor structurele resultaten. Dat betekent dat je niet structureel meer ontspanning krijgt maar telkens weer overnieuw begint met elke sessie. Meer daarover vind je in mijn tweede boek.

Auteurs van meditatie boeken

Zelfs de meeste boeken over meditatie, zijn niet geschreven door meditatie leraren. Vaak zijn het journalisten die er onderzoek naar gedaan hebben en een beschouwende beschrijving van het onderwerp geven, of psychologen of wetenschappers die dat doen vanuit hun achtergrond. Maar zelden zijn het echter mensen die ook zelf vele uren op het meditatiekussen hebben doorgebracht en ook de praktijkzijde ook goed kennen. Als je uit eigen ervaring weet wat de valkuilen zijn en mensen hebt begeleidt in het leren mediteren, krijg je een goed beeld over waar je tegenaan loopt en hoe ermee om te gaan.

Met de boeken geschreven door iemand zonder meditatie ervaring is uiteraard niets mis en het kan je een prima idee geven over wat meditatie is. Vaak zijn het echter boeken met een steeds weer vergelijkbare inhoud die niet verder gaan dan de basis principes. Niet de boeken die je echt verder de diepte in helpen ten aanzien van je beoefening. Ik heb mijn boeken geschreven om daar een positieve uitzondering op te geven.

Een echte leraar

Boeken en online trainingen kunnen je zeker verder helpen, er gaat echter niets boven een ‘echte’ directe leraar. Je kunt het vergelijken het met gitaar spelen of leren tennissen. Je kunt zelf een heel eind komen door ermee aan de slag te gaan, je zult nog wat sneller en meer leren door erover te lezen of online filmpjes over te kijken, maar je zult nooit zo ver komen als met een directe leraar die ervaring heeft en je proces bekijkt en je voorbij de belangrijkste obstakels kan helpen. Je leert meer, sneller en effectiever met deskundige begeleiding.

Er zijn genoeg mensen die je mee kunnen nemen in een meditatieve ervaring. Iemand leren mediteren en begeleiden in waar deze tegenaan loopt in het proces, is echter een heel ander verhaal. Waar let je op bij het vinden van een goede leraar?

Hoe vind ik een goede leraar?

In de eerste plaats is het heel persoonlijk wie je echt verder kan helpen. Dat heeft te maken met de methode en kennis, maar ook met de klik die er met het persoon is. Zoals elke leraar denk ik zijn leerling goed moet beoordelen om te kijken of hij of zij de meest geschikte is om dit persoon verder te helpen, is het denk ik ook heel belangrijk dat de leerling de leraar goed checkt. Dat kan alleen in de praktijk. Tegenwoordig is het met de komst van internet al een stuk gemakkelijker een indruk te krijgen van iemand. Als er video’s of audio’s zijn van degene kun je al kijken of het persoon en de aanpak met je resoneert of niet. Nog beter is het een keer een lezing, les of geleide meditatie bij te wonen om het te ervaren.

Dan is er echter nog steeds een hele ruime keuze van aanbod. De eerste indicatie kan zijn of het CV van degene getuigt van ervaring. Zoals ik aangaf zijn er helaas geen opleidingen of keurmerken voor handen, al is ook dat nooit helemaal een garantie voor competentie. We hebben al gezien dat ook het geschreven hebben van een meditatie boek, niet persé een teken van praktijkervaring hoeft te zijn. Kijk of je iets terug kunt vinden over of het persoon zelf meditatie ervaring heeft wat heeft hij of zij gedaan heeft op diens pad naar het voor een groep gaan zitten. Zaken als reviews en testimonials of ervaringen van de mensen om je heen zijn uiteraard ook goede indicatoren.

Als je vaker geweest bent bij een leraar is het goed te kijken of deze uit ervaring of theorie zijn lessen geeft. Theorie is uiteraard de basis, de ervaring en dus beheersing van de toepassing ervan, is waarmee jij op jouw specifieke pad het beste verder geholpen kan worden. Een leraar die uit ervaring les geeft heeft een consistente heldere boodschap die hij steeds weer brengt en daarbij de manier waarop steeds weer fris en actueel is. Dat betekent niet telkens exact dezelfde zinnen, bewoordingen en voorbeelden te geven maar het toe te spitsen op dat moment, de actualiteiten of jouw specifieke vragen. Zo ook tijdens de meditatie begeleiding. De basis meditatie van de meditatie en de gebruikte methode mag dan steeds hetzelfde zijn, de manier om je te helpen tot bewustzijn te komen is het meest effectief als deze steeds weer fris is doordat net even andere zinnen te gebruiken en andere aanwijzingen te geven. Dat is hoe ik hoop dat de mensen die regelmatig naar mijn wekelijkse trainingen komen het ervaren. Iedere keer fris en net even anders terwijl de boodschap gelijk en eenduidig is.

Zoek uiteindelijk altijd naar iemand die bij je past. Kennis en ervaring zijn essentieel om iemand iets te kunnen leren, het over kunt brengen op een manier dat degene het goed kan begrijpen en het echt ‘landt’, is minstens net zo belangrijk. Straalt degene verder ook uit waar jij naar op zoek bent? Als je meditatie leraar nerveus en gestrest overkomt terwijl jij rust en ontspanning zoekt, is dat waarschijnlijk niet de beste leraar voor je.

Kijk dus of wat en hoe het aangeboden wordt ook past bij jou. Zelfs met de beste leraar is er niet voor iedereen een match en daarom is het goed dat er meerdere methodes en type instructeurs zijn.

Wat ook geldt voor mij uiteraard

Bovenstaande geldt uiteraard ook voor mij, ook al ben ik auteur van deze blog. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat ik te bieden heb, kijk gerust even rond op mijn website en luister naar de audiomeditatie, lees de uitleg en blogs die ik geschreven heb. Mijn ‘Meditatie CV’ vind je bij Over mij en de testimonials op de pagina’s geven een indicatie van welke mensen bij mij komen en of je in hun verhalen herkent wat jij zoekt.

Je bent uiteraard ook meer dan welkom om een bij mijn trainingen ‘live’ te komen onderzoeken of ik iemand ben die je verder kan begeleiden op het pad van meditatie. Check mijn agenda bij Aanbod – Voor jou en voor de volgende activiteit is. Tenslotte is er nog mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’ die je een idee kunnen geven over mijn aanpak.

Mocht je nog vragen hebben over meditatie, stel ze me gerust door me een mailtje te sturen. Wellicht wordt het wel het onderwerp van mijn volgende blog.

Fijne dag en wie weet tot ziens!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op