8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Mediteer met de zomer!

Blog logo

Zomer betekent vaak zon, vrije tijd en vakantie! Meditatie is binnen zitten met de ogen dicht. Heb je meditatie ook nodig in de zomer als alles al meer ontspannen is?

Hierover lees je meer in deze blog.

Uiteraard is ook de zomer een prima moment om je geest te trainen. Met mooi weer is binnen zitten met de ogen dicht echter vaak niet de meest aantrekkelijke optie. Ook voel je je vanzelf vaak al beter en rustiger als de zon schijnt en is de behoefte om te mediteren minder want dat is wat de meeste mensen juist zoeken met het mediteren. Ook valt met de vakantie de drukte van een baan vaak even weg en is er meer ruimte en vrije tijd. Ruimte die echter snel weer opgevuld wordt want in de zomer is er vaak veel te doen en zien is om je heen.

Ook al voelt je even terugtrekken waarschijnlijk meer iets voor de winter, ook de zomer een goede tijd om te mediteren. De vraag is namelijk of alle activiteit in deze periode je echt rustiger maakt. Brengt het rust en stabiliteit, of zorgt de toegenomen hoeveelheid activiteit om je heen er wellicht voor dat je zelfs meer afgeleid bent van jezelf dan normaal en is de behoefte om te mediteren onderliggend zelfs groter dan in de winter.

Ontspanning of activiteit?

Die behoefte voor mentale rust en stabiliteit is het grootst als die door de omstandigheden het minst aanwezig is. De zomer en met name vakantie zorgt voor een onderbreking van het drukke ritme. Sportcompetities liggen stil en voor de meeste mensen is het rustiger op het werk of zijn er zelfs vrij van. Minder vaste bezigheden of structurele agendavulling zorgt echter niet per definitie voor meer rust en ontspanning. Net zoals erop uit gaan naar het strand, een festival of een terrasje dat niet doet. Er is niets mis mee natuurlijk en het is een hele prettige break om even niet bezig te zijn met de dagelijkse beslommeringen, de mentale rust en het even echt opladen komt het vaak niet ten goede.

  • de ontspanning van vakantie is heel anders en minder diepgaand dan die van meditatie

Training

Meditatie is waarschijnlijk de meest effectieve methode om rust te creëren in je systeem. Je bent bewust bezig om alle prikkels even te laten voor wat ze zijn en er afstand toe te creëren, zodat de drukte in en om je heen je even niet meer zo sterk beïnvloedt. Meditatie is je mentale hygiëne die meteen zorgt voor frisheid. Iets die met name als je omstandigheden veranderen de balans kan bewaken.

Meditatie is met name echter ook training van je geest zodat deze frisheid meer structureel wordt. Zonde om een paar maanden niets mee te doen in de zomer. Niet alleen gaat het ten koste van je mentale fitheid, de drempel het erna weer op te pakken wordt vaak des te groter. Dat is vergelijkbaar met sporten voor je lichaam. Als je even minder sport, zoals wanneer de competitie stil ligt in zomerperiode of het zwembad even dicht is, merk je dat dit wat doet met je lichaam. Je voelt je anders erdoor, minder fit en scherp, ook al hoef je door omstandigheden niet topfit te zijn. Een fitheid die je straks als alles weer opstart, wel nodig is. Veel mensen herkennen wel hoeveel zwaarder de voorbereiding op de nieuwe competitie is als je een aantal weken niets gedaan hebt, tegenover wanneer je je conditie enigszins onderhouden hebt in de break.

Als het dagritme van de (werk)week verandert of zelfs wegvalt in de vakantie, is het juist vaak lastiger om ook dagelijks te blijven trainen. Dat geldt ook voor mediteren. Je hebt meer vrije tijd maar het gebrek aan structuur is wat echter de meeste invloed heeft. Zeker als je ook nog eens niet thuis bent. Ik merk zelf dat als ik op reis ben, ik vaak minder een moment op de dag voor meditatie vind. Terwijl ik al jaren een vast dagelijks ritme heb in meditatie en op reis vrijwel niets ‘hoef’ op een dag. Meditatie behoudt niet alleen de balans in de toegenomen hoeveelheid prikkels, het helpt je juist ook om nog meer te kunnen genieten van alles wat er gebeurt. Of dat nu op reis of vakantie is, of met de leuke dingen in de zomer. Daarbij merk je ook dat de ontspanning van meditatie heel anders is dan die van vakantie.

Echte ontspanning

Zomer en vakantie is fijn en voelt vaak heel relaxend, maar is niet persé hetzelfde als ontspanning voor je systeem. Zelfs al heb je een dag doorgebracht in het park of het strand, het voelt nog steeds anders aan als de ontspanning van een meditatie. Waar de relaxte omstandigheden vaak een fysieke loomheid of mentale behoefte aan slapen met zich meebrengt, zorgt meditatie vaak juist voor een frisheid en wakkerheid. Iedereen die regelmatig mediteert zal dit denk ik herkennen.

Mediteer met de zomer!

Mijn boodschap is zeker niet om alleen maar binnen te zitten met het mooie weer. Geniet vooral van al het moois dat de zomer te bieden heeft! Je kunt je meditatie er zelfs op aanpassen door bijvoorbeeld eens wat vaker buiten te mediteren. Ik vind het heerlijk om in de zon en de natuur te mediteren. Of het nu op je balkon of dakterras is, in het park, op het strand of ergens anders in de natuur, mediteren kun je overal. Ga zitten en ervaar wat je zintuigen allemaal waarnemen. Hoe voelt de warmte van de zon op je huid. Welke geluiden en geuren kun je waarnemen in de zomer? Ervaar hoe de bedrijvigheid buiten zich om je heen beweegt, zonder dat je er wat mee hoeft.

Uiteraard kun je ook gewoon je reguliere meditatie doen. Ondanks dat je een rustig plekje opzoekt voor je meditatie, zal je in de buitenlucht wat sneller afgeleid zijn omdat er daar meer prikkels zijn. Dat is geen probleem. Sterker nog, je traint extra en het traint het breder waarnemen van wat er is.

Dat andere mensen je er kunnen zien is prima. Meditatie is zo ingeburgerd dat niemand er waarschijnlijk raar van opkijkt. Wellicht inspireer je anderen zelfs om ook even te gaan mediteren en echt te genieten van de zomerse omgeving. De smartphone even aan de kant te leggen en even bewust en in stilte aanwezig te zijn.

Enjoy!

Voor cursussen, workshops, de open meditatie avonden of bedrijfsmeditatie, bij Meditatie Amsterdam ben je aan het goede adres. Zelfs als je je wilt verdiepen vanuit je eigen woonkamer kan dat met de meditatie audio hier op de website, mijn blogs of met mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Wij helpen je graag verder!

Heb je een vraag over meditatie?
Mail me en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op