8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Hoe meditatie de Thaise voetballertjes in de grot hielp om te overleven

Blog logo

Vele dagen leefde de wereld mee met het jonge voetbalteam dat gevangen zat in een grottenstelsel in Thailand, nadat ze overvallen waren door een plotse waterstroom.

 

Hoe meditatie ze hielp overleven.

Op 23 juni 2018 trokken twaalf voetballertjes van tussen de 11 en 16 jaar en hun coach erop uit om voor een uurtje het lokale grottenstelsel te bezoeken. Iets dat ze vaker deden, al was het deze tijd van het jaar minder veilig door de regenval, die kan leiden tot stromen van donkere modder en water. Diep in de grot werden ze plots overvallen door een stroom van water en werden ze gedwongen nog dieper de grot in te vluchten. Aangekomen op een droog plateau werd het stil….

Het was niet dat er niets gebeurde. Dezelfde dag, toen de jongetjes niet thuis kwamen, werd de zoektocht gestart en werden hun fietsen en spullen bij de ingang van de grot gevonden. Het duurde vervolgens tien dagen voordat de jongetjes gevonden werden in het complexe en nauwe gangenstelsel van de grot. Engelse duikers troffen de jongetjes daar kalm en ontspannen aan. Niemand schreeuwde of was in paniek en een van de moeders van de jongens verklaarde na het zien van de beelden: ‘Het was wonderbaarlijk hoe kalm ze daar zaten te wachten. Niemand huilde of iets.’

 

Wat zou er door jou heen gaan?

 

Stel je voor, je bent onder de 18 en diep in de grot verzeild geraakt, compleet afgesneden van de buitenwereld. Je weet dat de weg naar de uitgang 4 kilometer, waarvan bijna een derde volgelopen is. Boven je is er een berg van bijna een kilometer hoog en door de regen in dit seizoen kan het maanden duren voordat het waterpeil weer zakt. Met de zaklamp zie je een nauwe ruimte en voor je zwart, ondoorzichtig water. Ook heb je geen voorraad eten, batterijen voor de zaklampen, warme kleding of zuurstof mee.

In de nauwe, vochtige en duistere ruimte, beseffende dat je ver afgesneden bent van de buitenwereld en er een aanzienlijke kans is dat deze je door het labyrint van gangen, nooit zal bereiken, is de kans dat er angst, verwarring, desoriëntatie en paniek ontstaat groot. Iets dat met de dag groeit want anderhalve week lang was er geen teken van leven van de buitenwereld. Honger en vermoeidheid neemt toe en er is meer dan voldoende tijd om na te denken en te piekeren. Het enige dat je hebt is elkaar, elf andere teamgenootjes en je 25 jarige coach. Hoe houd je het hoofd erbij en laat je je niet meenemen door alle emoties en gedachten die er door je heen gaan? Geluk bij een ongeluk had de coach een ruime meditatie ervaring. Nadat de jongetjes na 10 dagen eindelijk gevonden waren, kwamen al snel de verslagen in de media, zoals in artikelen van de BBC en CNN, dat meditatie eraan bijgedragen had dat de jongens zo kalm en rustig waren gebleven.

 

Meditatie

 

De 25-jarige voetbal coach had tien jaar doorgebracht in een klooster als monnik en daar leren mediteren. Iets dat hij sindsdien dagelijks had voortgezet. In de grot heeft hij de jongens leren mediteren, wat waarschijnlijk dus een belangrijk aandeel heeft gehad in hoe kalm de jongens bleven in de omstandigheden en beter hun stress en emoties konden beheersen.

Niet alleen mentaal brengt meditatie rust, ook fysiek draagt het daaraan bij (voor wetenschappelijke onderbouwing, zie de pagina wetenschap). Meditatie verlaagt de hartslag, ademfrequentie en het metabolisme. Daarmee wordt het energieverbruik teruggebracht en is er minder honger en uitputting. Ook is er minder zuurstof nodig, geen overbodige luxe in een grotruimte waar die maar gelimiteerde aanwezig is.

 

De redding

 

Met de ontdekking van hun plek in het grottenstelsel was de stress nog niet voorbij. Er waren vier dagen nodig en een grote internationale reddingsoperatie om de jongens te bevrijden. De uiterst ingewikkelde reddingsoperatie door de pikdonkere, met ijskoud water gevulde gangen, waar de stroming vaak sterk was en doorgangen soms zo nauw waren dat de flessen van de duikers afgekoppeld moesten worden, werd door de hele wereld gevolgd. Een aanwezige duiker vertelde dat elk van de jongens voordat ze meegenomen werden, eerste een uur meditatie deden met hun coach. Onder verdovende medicijnen werden de voetballertjes, waarvan de meeste niet eens konden zwemmen, door de gangen naar de uitgang geleid. Hoe verraderlijk en gevaarlijk het traject was bleek wel toe een ervaren militaire duiker een paar dagen ervoor overleden was in het gangenstelsel tijdens de voorbereidingen van de operatie. Zelfs voor de ervaren grotduikers en Navy Seal duikers die de operatie uitvoerden was het een zeer moeilijk traject, zeker nu ze ook nog een jonge medepassagier naar buiten moesten leiden.

Uiteindelijk lukte het, twee weken nadat ze de grot binnen gegaan waren, om alle jongetjes weer veilig buiten te krijgen. Ze arriveerden in het ziekenhuis met hun eerste meditatie ervaring op zak, geleerd onder wel heel uitdagende omstandigheden. Voor iedereen die beweerd dat zij of haar omstandigheden zich nu even niet lenen om te gaan mediteren, wellicht is dit een voorbeeld dat het wellicht wel mee valt. Hoewel we natuurlijk nooit zullen weten hoe het anders verlopen was, is dit denk ik een demonstratie van hoe krachtig en waardevol meditatie kan zijn om je door moeilijke omstandigheden te helpen.

 

Wat kunnen wij ervan leren?

 

Voor de Thaise voetballertjes kwam meditatie als geroepen. Wellicht kan het ze ook nog helpen bij de verwerking van het avontuur en het omgaan met alle aandacht die ze ongetwijfeld krijgen in de nasleep. Zeker gezien de commercie plannen opgevat heeft van de grot nu een toeristenattractie te maken en er twee films gepland zijn over de gebeurtenissen. Meditatie geeft rust in drukte en is effectief gebleken bij mensen met post traumatisch stress syndroom.

Wat kunnen wij ervan leren? Wellicht voornamelijk dat meditatie toepasbaar en te leren is onder vrijwel alle omstandigheden. Dus als je jezelf wijs probeert te maken dat je leven nu even niet geschikt is voor meditatie, helpt dit verhaal je wellicht daaraan voorbij te kijken. Hoe moeilijker de omstandigheden, hoe beter je het kan gebruiken. Net zoals niemand te veel overgewicht heeft om af te gaan vallen of een te slecht uithoudingsvermogen om te beginnen met meer lichaamsbeweging. Als ook jij het gevoel hebt vast te zitten in je leven, in een situatie die weinig uitzicht op verbetering biedt of veel onzekerheid met zich meeneemt, ook al zit je niet letterlijk vast in een grot, wellicht is meditatie het middel dat je kan helpen om het overzicht en de interne rust en balans te herstellen.

Doe er je voordeel mee, net als deze Thaise jongetjes.

 

Voor cursussen, workshops, de open meditatie avonden of bedrijfsmeditatie, bij Meditatie Amsterdam ben je aan het goede adres. Zelfs als je je wilt verdiepen vanuit je eigen woonkamer kan dat met de meditatie audio hier op de website, mijn blogs of met mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Wij helpen je graag verder!

Heb je een vraag over meditatie?
Mail me en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op