8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Herwin de regie over je tijd

Blog logo

Heb jij ook het gevoel dat de tijd vliegt? Dat de dagen voorbij gaan zonder dat je het door hebt? Time management is een hot item tegenwoordig. Zolang je echter geen controle hebt over je aandacht, blijft de tijd voorbij vliegen.

 

 

Wil je weten hoe je de regie over je aandacht en tijd terug krijgt? Lees het hier!

Tijd is schaars tegenwoordig omdat we zoveel kunnen en ‘moeten’ doen. Over wat er in onze omgeving gebeurt hebben we doorgaans weinig tot geen invloed. Of het nu gaat over een file, de weersomstandigheden of wat mensen zeggen of doen, het is vaak niet aan ons en we moeten er toch mee dealen. Hetzelfde geldt echter voor onze interne wereld. Je zou verwachten dat je intern meer controle hebt, zelf bepaald wat je doet en zegt en besluit in je leven. Toch valt dat behoorlijk tegen als je er echt naar gaat kijken. Je ‘interne verkeer’ aan gedachten, gevoelens en emoties komt en gaat zonder dat je dat in de hand hebt. Heb jij bijvoorbeeld een idee wat je volgende gedachte gaat zijn en wanneer die komt? Hoe je je voelt over een minuut van nu?

Veel van onze tijd ‘verliezen’ we niet door externe omstandigheden, het komt omdat we vaak afgeleid zijn. Gemiddeld zo’n 47% van de tijd bleek uit onderzoek aan de Universiteit van Harvard (Killingsworth 2010). Zolang je geen controle over je aandacht hebt, blijft de tijd voorbij vliegen. Vrijheid van geest is wat je tijd op gaat leveren. Hoe vrij van geest ben jij eigenlijk? Een wat aparte vraag wellicht maar denk er maar eens over na.

 

Bewustzijn van je interne verkeer

 

Hoe minder je weet wat er intern speelt en gebeurt, hoe meer interne onrust er is. Of je je daar nu bewust van bent of niet. Vaak zijn het de processen waarvan we niet bewust zijn, zoals je niet aflatende stroom aan gedachten die we allemaal hebben, die zorgen voor interne of mentale onrust. Hier bewust van worden is de eerste stap om ermee te kunnen gaan werken en er controle over te krijgen. Gaan zien wat er intern gebeurt zorgt voor meer interne balans en rust en zo mentale vrijheid. Meditatie helpt je daarmee.

Meditatie brengt je naar een bewuste staat van ‘zijn’, voorbij aan alle zaken die je tijdelijk bezighouden en je aandacht als het ware gevangen houden. Zaken die doorgaans elke week, elke dag en vaak zelfs elke minuut (en zeker elke meditatie) weer anders zijn. Over een week of maand van nu zijn veel van de dingen die je op dit moment bezighouden, totaal irrelevant geworden. Wat ons bezighoud is meestal net zo veranderlijk als wat actueel is in het nieuws en je in de krant leest. Vandaag heeft iedereen het erover, maar over een paar dagen of weken is het oud nieuws en is vrijwel niemand er meer mee bezig. De op dit moment zo belangrijke dingen worden ook steeds weer vervangen door iets nieuws. Dat volgt elkaar in razendsnel tempo op waardoor je steeds weer in dezelfde cyclus belandt. Iedere keer begint het proces weer van voor af aan en voor je het weet zijn er weer weken en maanden voorbij gegaan en vraag je je af waarom de tijd zo snel gaat.

 

Neem het heft in eigen handen

 

Vraag jezelf eens af of je continue weer door ‘het verhaal van de dag’ bezig gehouden wilt worden, of dat je liever wilt werken met wat je waarneemt wanneer jij ervoor kiest. Of je voor een groot deel afgeleid door het leven wilt gaan, of meer tijd wilt doorbrengen in de heldere, stabiele en ontspannen toestand.

Meditatie helpt je door bewust afstand te nemen van wat er gebeurt. Dat kan door de focus bewust te richten op iets anders dan wat steeds je aandacht probeert te kapen, of door de ruimte te ontdekken en vergroten tot wat je waarneemt. Zo kom je los van wat je ongewild bezighoudt en bepaal je steeds meer zelf waarmee je je geest vult. In de ruimte die ontstaat krijg je overzicht, helderheid en ruimte voor nieuwe inzichten. Als je de aandacht naar binnen richt, kom je steeds meer tot de realisatie dat je op elk moment even je ogen kunt sluiten en contact kunt maken met die ontspannen en heldere laag in jezelf. Daar waar ook de bron van je kwaliteiten zich bevindt. Gewoon door even te gaan zitten met de ogen dicht, je zintuigen naar binnen te richten en alles even los te laten. Je leert steeds meer zelf je koers te bepalen omdat je meer overzicht hebt over wat er gebeurt. Meditatie maakt je leven daardoor eenvoudiger en prettiger. Heb jij je meditatiedosis voor vandaag al gehad? Start je dag ermee en merk de verschillen al binnen een paar dagen.

Voor de mensen die zich afvragen of mijn vroege ochtendroutine er nog steeds is; jazeker en deze wint aan populariteit. De foto links was half 6 gisterenochtend en het enthousiaste publiek zorgde voor een vroegtijdig einde van de sessie. Gelukkig zijn er 24 uur in een dag en kan meditatie op elk moment en bijna elke plek. Doe er je voordeel mee!

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan help ik je graag verder. Dat kan door een van mijn meditatietrainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Effectief en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie?
Mail me en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op