8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Leren mediteren met een app, werkt dat?

Blog logo

Vele miljoenen mensen wereldwijd hebben een meditatie app geïnstalleerd op hun smartphone of ander apparaat en er is een breed scala aan meditatie apps beschikbaar.

 

Maar kun je (leren) mediteren via een app?

En zo ja, is dat dan net zo effectief als leren mediteren onder begeleiding van een ‘live-leraar’?

Om te beginnen met de eerste vraag, ik denk dat een app je zeker kan helpen met mediteren. Er zijn een paar hele goede apps beschikbaar met geleide meditaties, net zoals je die kunt vinden op YouTube. Meditatie apps hebben zelfs voordelen zoals een snelle en eenvoudige toegankelijkheid. En omdat je het medium vrijwel altijd bij je hebt kun je mediteren waar en wanneer je maar wilt.

 

Het voordeel van buitenshuis

 

Of het net zo effectief is als het leren mediteren In de aanwezigheid van een instructeur is echter de vraag. Ook al moet je ergens heen en dat op een bepaalde tijd doen als je besluit een cursus te volgen of lesavond te bezoeken, dit kan zijn voordelen hebben. Het zijn op een andere plek om te mediteren kan je beoefening helpen. Vaak zijn de omstandigheden er meer afgestemd op mediteren en is er niet al te veel anders te doen voor je. Je heb je er een stuk minder afleidingen dan in je vertrouwde omgeving. Je bent daar puur en alleen om te mediteren en de enige afleidingen zijn degene die zich in jou zelf bevinden. Thuis is er altijd wel iets dat je kunt doen zoals even iets opruimen of een ander klusje doen, laat staan de afleidingen door andere aanwezigen in het huis zoals een partner, huisgenoot, kind of huisdier.

 

Discipline

 

Ook het medium dat je begeleidt is belangrijk. Het voordeel van een meditatie instructeur is dat die bij kan sturen als het nodig is en in kan gaan op verzoeken vooraf, als je ergens specifiek aan wilt werken bijvoorbeeld. De smartphone of tablet waar de app op draait is doorgaans juist een bron van afleiding en onrust, wat je meditatie juist kan verstoren. De smartphone is juist de oorzaak van de meeste onrust en afleiding tegenwoordig. En ook al staat hij op vliegtuig modus, de appjes, mails en sociale media zijn binnen handbereik.

De verleiding om voor, na of zelfs tijdens het mediteren de afleidingen van je smartphone erbij te pakken is vaak groot. Zeker omdat je tijdens je meditatie vaak geconfronteerd wordt met de onrust in je geest en zaken als ongeduldigheid, verveling en vermoeidheid. Waarvoor de ‘remedie’ voor veel mensen juist ligt in de smartphone of tablet. Als er een alternatief aanwezig is om de beloningscentra in het brein te triggeren en dat is letterlijk binnen handbereik, dan is het vaak heel lastig deze te weerstaan. Mediteren volgens een app kost veel meer zelfdiscipline dan in een groep of onder begeleiding. Een app laat zich ook gemakkelijk uitzetten, weglopen bij een begeleide meditatie doe je minder snel.

 

Gerichte sturing

 

En app beantwoordt vaak niet direct je vragen die je hebt of dingen waar je tegenaan loopt zoals een instructeur dat kan doen. Een op maat gemaakte oplossing is zo veel sneller voorhanden. En wellicht ziet hij of zij zelf iets dat jij nog niet opgemerkt had in je eigen beoefening. Aanzien van je houding of een bepaalde onrust tijdens je meditatie. Ook zal een instructeur waarschijnlijk niet een meditatie voorlezen en dat zorgt ervoor dat elke meditatie ‘fris’ blijft voor je.

Daarnaast is er ook nog de kracht van het mediteren in groepen of met een ervaren instructeur. In de aanwezigheid daarvan ontstaat meestal een soort ‘vibe’ waardoor je de focus veel gemakkelijker kunt richten. Iedereen die vaker in groepen mediteert zal herkennen dat dit meestal veel gemakkelijker is dan het mediteren op jezelf.

 

Probeer het zelf

 

Net zoals het sneller gaat om een sport te beoefenen, instrument te leren bespelen of taal te spreken met de hulp van een instructeur in vergelijking met een handleiding of boek, is het effectiever te leren mediteren met een directe leraar dan met een app. Maar zoals voor alles geldt vind ik, probeer het zelf en kijk wat het beste voor jou werkt. Er zijn hele goede meditatie apps en veel mensen die er baat bij hebben. Persoonlijk kies ik toch liever voor een persoonlijke begeleiding, zeker omdat meditatie niet heel gemakkelijk is om te leren.

Wil je een keer ondervinden hoe het is onder begeleiding te mediteren en woon of werk je in de regio Amsterdam, kijk eens naar wat wij voor je kunnen doen. De eerste sessie is gratis!

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op