8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Waarom zijn er meditatie methoden?

Blog logo

Als je op internet, zoals op YouTube, zoekt naar een geleide meditatie komt je duizenden verschillende mogelijkheden tegen.

 

 

Welke neem je? En waarom al deze verschillende technieken en methoden?

 

Lees het nu in deze blog!

Meditatie is ‘niets doen’. Met de nadruk op het tweede woord. Het is niet meer dan helder en ontspannen aanwezig zijn bij wat er is en gebeurt op dit moment. Dat zou toch eigenlijk het gemakkelijkste moeten zijn dat er is, niet? Toch is dit heel moeilijk blijkt in de praktijk. Waar de meeste mensen het nog wel lukt om zich lichamelijk te ontspannen op de plek waar ze op dat moment zijn, is dat voor het hoofd een heel ander verhaal.

 

Ontspanmomenten

 

We zitten zo in onze ‘doe-modus’ dat het heel moeilijk is daarvan los te komen, al is het maar voor een klein moment. Kijk maar eens hoe vaak je echt even niets doet. En niet elk klein vrij moment dat er is opvult met iets lezen, eten, opruimen, met de TV aanzetten of de smartphone erbij pakken. Zelfs bij het wachten in de rij van de supermarkt en of voor het stoplicht, pakken veel mensen hun telefoon er even bij.

Het lukt ons zelden nog echt te ontspannen. Zelfs als we er ons best voor doen neemt ‘het hoofd’ het al snel weer over en dwalen we af in gedachten naar het verleden, de toekomst of associaties bij wat er in het nu gebeurt. Daarom is meditatie soms een bijna onmogelijke opgave. Iedereen die begint met mediteren ervaart dat de gewoonte patronen van onze geest om af te dwalen heel sterk zijn. Kijk maar eens hoe snel je aandacht afgeleid wordt van waar je mee bezig bent als je telefoon een geluidje maakt.

 

  • Je bent of ‘aanwezig’, of afgeleid tijdens je meditatiesessie. Een meditatiemethode helpt je met het aanwezig zijn.

 

 

Hulpmiddelen

 

Omdat het zo moeilijk is je te onttrekken van alle bewegingen in je bewustzijn, zijn er meditatiemethodes ontwikkelt die je op een ingenieuze manier helpen je aandacht te richten. Deze methodes zijn er allemaal op gericht je te laten rusten in eenvoudige en heldere aanwezigheid. De meditatiemethode helpt je iedere keer weer om je naar de eenvoudigheid van alleen zijn in het moment terug te brengen. Ook de geleide meditaties hebben dit doel. Iedere keer dat ik een meditatie begeleid geef ik de deelnemers weer een handvat om de aandacht naartoe te brengen waardoor ze sneller terug terugkeren uit het onvermijdelijke afdwalen in afleiding.

Op deze manier leer je met een tussenstap je aandacht te richten. Je gooit ook niet iemand die nog nooit gezwommen heeft meteen in het diepe. De meditatie methodes helpen je niet te verdrinken in de stroom van gedachten en andere prikkels die je aandacht continue trekken. Als het je lukt om je aandacht bij een eenvoudig iets te houden, dan kun je kijken of je het ook zonder ondersteuning kan. Voordat je dat kan heb je doorgaans echter heel wat oefening nodig. Tot die tijd zijn meditaties met ondersteuning heel nuttig. En net zo effectief om resultaten te boeken want het is zeker niet zo dat een meditatie zonder ondersteuning beter is dan een meditatie met ondersteuning. Mensen die ver gevorderd zijn in meditatie gebruiken vaak ‘gewoon nog’ een meditatie met een ondersteuning.

 

Mediteren ‘met ondersteuning’

 

Meditaties waarbij iets je helpt om aanwezig te blijven zijn er in vele vormen. De meest voorkomende is de meditatie op de ademhaling, maar ook het gebruik van een toon, een mantra, een voorwerp of simpelweg een geleide meditatie die je eraan herinnert in het hier en nu te zijn kan al voldoende zijn om je aandacht te helpen richten. Al deze zaken hebben als doel je geest iets te doen te geven, zich ergens op kan richten zodat afdwalen minder snel plaatsvindt.

Welke ondersteuningsvorm je ook kiest, als deze simpel is en je in het nu houdt is hij geschikt. Kies de meditatie die bij jou past en je het beste ondersteunt de meditatietoestand te bereiken. Uiteindelijk is het heel eenvoudig: je bent tijdens je meditatie of aan het mediteren, of afgeleid. Het is het een of het ander. De ondersteuningen helpen je vaker en langer in meditatie te zijn tijdens je meditatiesessie. Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk tijd van je meditatiesessie, daadwerkelijk in meditatie door te brengen.

Je hoeft uiteindelijk zeker niet alle beschikbare meditatiemethoden geprobeerd te hebben om een geschikte methode te vinden. Als je er een vindt die voor je werkt is dat al voldoende. Wil je de methode proberen die ik geef in mijn trainingen? Klik dan hier voor een gratis audio van een door mij begeleide meditatie. Veel plezier!

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op