8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Als je het te druk hebt om te mediteren

Blog logo

We hebben het allemaal druk tegenwoordig.

Er zijn zoveel dingen die ‘moeten’ en ‘kunnen’ doen.

Waar moet ik dan ook nog tijd vinden om te mediteren?

Daarover gaat mijn blogpost vandaag.

Allereerst: het druk hebben is eerder een indicatie om te gaan mediteren, dan een excuus om het niet te doen. Je zegt toch ook niet dat je teveel overgewicht hebt om af te vallen of dat je niet kunt beginnen met sporten omdat je geen goed uithoudingsvermogen hebt?

Meditatie brengt rust en herstel, precies wat nodig is als je het druk hebt. Noodzakelijk zelfs als de drukte ervoor zorgt dat wat je van je lichaam en geest vraagt meer dreigt te worden dan wat je lichaam en geest aankan. Het is juist dan belangrijk de balans goed in de gaten te houden en deze te herstellen waar nodig. Voor dat laatste is er wellicht geen beter middel dan meditatie. Want wat we doorgaans als ontspanning zien is tegenwoordig vrijwel altijd gerelateerd aan een beeldscherm of activiteit. Vaak zorgt dat voor een waar bombardement aan prikkels. Meditatie betekent juist het afstand nemen van prikkels, niet het opzoeken van andere of zelfs meer prikkels zoals met beeldschermen of bijvoorbeeld sporten gebeurt. Dat is afleiding, geen ontspanning.

 

Gezondheid

 

Al jaren heb ik het in mijn presentaties als arbeidsfysiotherapeut binnen bedrijven over de drie pijlers van gezondheid: lichaamsbeweging, voeding en ontspanning. Lichaamsbeweging is wat het systeem sterk en soepel houdt, voeding de brandstof die in het systeem gaat en ontspanning de momenten voor herstel en balans. Bij de meeste mensen krijgen deze drie zaken minder prioriteit als ze het druk hebben. Er wordt wat langer doorgewerkt en een uurtje minder geslapen, sporten schiet er even bij in die week en er wordt gemakkelijk een maaltijd overgeslagen of even eten gehaald omdat er geen tijd is om te koken (en meestal zijn dat ‘vullers’ in plaats van voeders).

Het mes snijdt dan aan twee kanten, je krijg èn meer te verduren èn je maakt je systeem minder sterk. Alle drie de pijlers zijn essentieel maar de belangrijkste van de drie is de laatste tien jaar verschoven van bewegen naar ontspanning. Niet omdat ik wil preken voor eigen parochie, het is vanwege de tendens die de klachten waarmee mensen kampen het laatste decennium heeft doorgemaakt. Want niet lichamelijke klachten maar mentale klachten nemen de overhand. Sinds 2014 vormen ze zelfs belangrijkere oorzaak voor arbeidsongeschiktheid dan lichamelijke problematiek (cijfers CBS).

 

Mentale overprikkeling

 

Dit loopt synchroon met de ontwikkelingen in onze maatschappij, waarin het werk steeds minder fysiek en steeds meer mentaal geworden is. Met name de komst van computer eind vorige eeuw heeft die tendens ingezet. Ontspanning is sindsdien ook steeds schaarser geworden is, niet alleen binnen het bedrijfsleven. Iets dat met de komst van de smartphone in 2007 en in mindere mate tablet, in een stroomversnelling gekomen is. Elk vrij moment wordt opgevuld door prikkels, echt vrije momenten waarin je niets ‘doet’ hoef je niet meer te hebben.

 

  • De grootste uitdaging anno nu is omgaan met het gevaar voor overprikkeling

 

Slapen zorgt vaak voor ontspanning, al ligt de nadruk daar op het lichaam. Dat het vaak niet voor de geest. Je herkent vast wel dat je doodmoe wakker kunt worden ook al heb je voldoende uren in bed doorgebracht. Omdat je niet meer bewust bent van wat er allemaal gebeurt als je in slaap valt, kunnen je gedachten en gevoelens vrijuit hun gang gaan.

Met meditatie ben je juist bewust bezig hun rol te beperken en je te focussen op de rust en ruimte die onder en rond de gedachten en gevoelens liggen. Daarom is meditatie ook meer ontspannend dan slaap en zelfs ontspanningsoefeningen blijkt uit onderzoek.

 

Kies voor een minivakantie

 

Met meditatie kies je ervoor om even te herstellen, de innerlijke rust en balans te zoeken en los te komen van alles dat juist voor onrust zorgt. Ben je juist bewust bezig je systeem even een reset te geven, of zoals de titel van mijn boek luidt: ‘een dagelijkse minivakantie’. Daar waar je juist behoefte aan hebt als je het druk hebt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen uit de top van het bedrijfsleven vaak mediteren en grote bedrijven als Google, Apple en Sony meditatie aanbieden binnen het bedrijf. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is om de balans in de gaten te houden om het voor langere tijd aan de top vol te houden.

Tijd om te investeren in jezelf vinden is vrijwel altijd meer een kwestie van prioriteit dan van tijd. Wat voor dingen doe jij het laatste uur voordat je gaat slapen die zo belangrijk zijn? Als je tijd hebt voor Facebook en TV, heb je dat ook voor meditatie.

Dus als je het druk hebt: mediteer! Het helpt je je balans te herstellen en laat je effectiever en helderder functioneren waardoor het je uiteindelijk zelfs meer tijd op gaat leveren.

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Probeer het zelf en ervaar zelf wat meditatie voor je kan doen. Klik hier voor een gratis audio van een begeleide meditatie.

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op