8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

7 tips om je productiviteit een boost te geven

Blog logo

Hoe blijf je bij in een maatschappij waarin er steeds meer van je gevraagd wordt en overprikkeling op de loer ligt. In het dagelijks leven maar vooral ook op je werk. Veel bedrijven investeren in competentietrainingen voor hun professionals en ook in onze samenleving is er een vraag naar ‘meer’ en ‘sneller’. Maar hoe kun je nu het beste productief zijn, zonder overbelast te raken?

 

Productief leven is een hot item. Daarom geef ik je hier 7 tips om dat voor elkaar te krijgen. En een belangrijke bonustip…

 

1 Beperk je tot een taak per moment

Multitasken is heel erg inefficiënt. Onderzoek toont aan dat mensen die multitasken minder productief zijn, meer fouten maken, langer over de taak doen en meer stress ervaren. Je aandacht werkt een beetje als een zaklamp, hij kan maar op een plek tegelijk zijn. Veel switchen tussen taken kost energie en daardoor werk je minder efficiënt. Maak eerst één activiteit af voordat je aan de volgende begint.

 

2 Zorg voor ongestoorde werkblokken

Het steeds van aandacht moeten wisselen kost ook veel concentratie en energie. Zeker als dat door niets toevoegende afleidingen gebeurt. IQ scores schijnen zelfs te dalen met 10 punten als de IQtest afgenomen wordt als een telefoon, die niet beantwoord hoeft te worden, zo nu en dan afgaat en op het bureaublad ligt. En 10 punten is heel veel bij een IQ score. Als je ergens effectief aan wilt werken, zet je telefoon op vliegtuigstand en zorg dat je mail en Facebook pagina’s niet open staan (of zet Wi-Fi uit als je geen internet nodig hebt voor je taak). Hoe meer je zorg voor een rustige ruimte zorgt, hoe meer je productiviteit omhoog schiet.

 

3 Beweeg

‘Ah, daar is de usual suspect, zorg dat je gezond leeft’. Gezond leven is inderdaad belangrijk voor optimaal functioneren, maar als je beweegt werkt je brein beter. Ook dit is onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Dus de volgende keer als je een overleg hebt met iemand, bespreek waarover jullie het moeten hebben tijdens een blokje om. Dat is meteen goed voor het lichaam. En kijk uit voor het verkeer als je dit op je belafspraken wilt toepassen. Neem verder de trap en ga met je fiets naar je werk om je lichaam (en dus brein) te stimuleren.

 

4 Neem je pauzes

Achter je bureau doorwerken tijdens je pauze leidt er netto niet toe dat je meer gedaan hebt aan het einde van de dag. Sterker nog, als je je pauze niet neemt gaat dat ten koste van je productiviteit en maak je meer fouten (die jij zelf weer moet herstellen). Iedereen herkent het wel dat je als je na een korte pauze terugkeert bij het document waar je daarvoor urenlang intensief aan hebben zitten werken, je meteen een paar taalfouten opmerkt waar je daarvoor telkens overheen hebt zitten lezen. Pauzes zorgen voor een reset en een frissere geest die effectiever werkt.

 

| Meditatie geeft ontspanning, balans & vrijheid

 

5 Neem een adempauze

Beperk je niet tot je reguliere pauzes, zorg ook voor mini-breaks om je brein even te resetten zo nu en dan. Doe je ogen dicht en adem vijf keer rustig diep in en uit. Het duurt maximaal een halve minuut en levert je minuten tijdswinst op omdat je weer even meer ontspannen en fris in je hoofd bent. En naast voor ontspanning zorgt het ook voor een betere werking van je organen waardoor je lichaam rustiger is. Simpel maar zeer effectief, probeer het maar eens. Wil je een echt super effectieve resetmethode van slechts 45 seconde? Klik dan hier voor de super snelle brein reset.

 

6 Breng minder vrije tijd achter een beeldscherm door

Het beeldscherm beheerst niet alleen ons werk maar ons gehele leven tegenwoordig. In de vrije tijd wordt vrijwel elk vrij moment ingevuld door het spieken op een beeldscherm en beeldschermen maken je geest erg onrustig. Elke keer als je de digitale wereld in duikt raak je weer wat verder verwijderd van het leven om je heen en van je innerlijke rust en balans. Verminder waar het kan je beeldschermtijd, zeker voor het slapen gaan want onderzoek toont aan dat als je de laatste twee uur van je dag nog een beeldscherm gezien hebt, dit je slaap negatief beïnvloedt.

 

7 Creëer mail en telefoon blokken in je dag

Bekijk je mail, sociale media en andere websites die je wilt volgen hoogstens een paar keer per dag. Steeds even tussendoor kijken zorgt voor veel korte afleidingen en onrust in je geest. Beperk het tot twee of drie keer per dag en ervaar de rust die dit je geeft.

 

En als nummer 8, de bonus en wellicht allerbelangrijkste: Mediteer!

Meditatie brengt je voorbij aan de onrust in je geest en geeft je toegang tot je innerlijke bron van rust, balans, creativiteit en energie. En het zorgt voor echte ontspanning van de geest, die elke dag weer overladen wordt met prikkels. Door de balans te herstellen is het brein in staat tot veel meer productiviteit en er zijn veel onderzoeken die dit ondersteunen. Meditatie verandert zelfs de structuur van je brein op een manier dat die past bij meer productiviteit, en dat al binnen vier tot acht weken mediteren. Wat meditatie voor jou kan doen vind je op mijn website www.meditatie.amsterdam. Ben je benieuwd naar hoe meditatie nu eigenlijk werkt? Hou dan mijn volgende blog in de gaten!

Pas een of meerdere van deze tips toe en je zult merken dat je productiviteit snel zal toenemen. Ook zal de balans in zowel lichaam als geest zich gaan herstellen.

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op