8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Meditatie maakt gelukkiger

Blog logo

Heb je je wel eens verwonderd waar die wat mysterieuze maar serene en gelukzalige glimlach bij boeddhistische monniken vandaan komt? Die komt niet alleen van het luisteren naar leringen en vooral door de vele meditatie uren die ze maken.

 

Meditatie maakt namelijk gelukkiger en dat is iets dat ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek.

Meditatie is niets boeddhistisch. Althans, het hoort net zo weinig het boeddhisme toe als zingen toebehoort aan de de katholieke kerk. Ze gebruiken het beide maar het is een losstaande methode en boeddhisten zullen dat beamen. Het is een middel dat gebruikt wordt en daar is een goede reden voor. Het is een middel om te komen tot het ultieme doel van het boeddhisme: complete vrijheid van geest en onvoorwaardelijk gelukkig zijn. En dat meditatie daarvoor gebruikt wordt is een goede reden voor. Niet alleen is door eeuwenlange praktijkervaring duidelijk geworden dat meditatie je gelukkiger maakt, ook modern wetenschappelijk onderzoek komt tot deze conclusie.

Je gelukservaringen zijn in je hersenen zichtbaar. Als iemand een gelukservaring heeft dan is er activiteit meetbaar in het voorste deel van de hersenen en wel aan de linker kant. Deze linker frontale cortex zoals het genoemd wordt, is actief bij ervaringen die je als positief ervaart, terwijl de rechter frontale cortex juist actief is als je minder prettige ervaringen hebt. Onderzoekers hebben gevonden dat er een links verplaatsing van de activiteit in het voorste deel van de hersenen plaatsvindt bij mensen die mediteren. En dat bij mensen die veel mediteren vrijwel continue activiteit in de linker frontale cortex aanwezig is, wat erop wijst dat ze veel meer en meer continue gelukservaringen hebben.

 

De ´happiest man on earth´

 

Zoek op internet naar de ‘happies man on earth’ en je komt uit bij Matthieu Ricard. Hij kreeg deze officieuze titel toen zijn brein door neurowetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin werd onderzocht. Deze Franse monnik werd samen met veel andere mensen die ervaren waren in meditatie, aangesloten aan meetapparatuur van het brein via 256 sensoren. De scans tijdens zijn meditatie toonden hersenactiviteit ten aanzien van bewustzijn, aandacht, leervermogen en geheugen in een mate zoals die nog nooit in neurowetenschappelijke literatuur gerapporteerd werd.

Helemaal opvallend was de activiteit in de linker prefrontale cortex. Deze was ‘off the charts’ terwijl de activiteit in de rechter prefrontale cortex extreme laag was. Vanwege de enorme capaciteit tot gelukkig zijn hebben wetenschappers hem de onofficiële titel “happiest man in the world” gegeven omdat het op basis van hersenonderzoek de gelukkigste man was die ze ooit getest hadden. Als verklaring hiervoor wees Ricard naar zijn jarenlange training van de geest door meditatie. Voor wetenschappelijke artikelen hierover en andere artikelen die meditatie linken aan geluk, klik hier en scrol naar de sectie over meditatie en mentaal welbevinden en meditatie en geluk.

 

Ga voor onvoorwaardelijk geluk

 

Maar je hoeft geen breinonderzoek te doen om te ervaren dat meditatie bijdraagt aan gelukkig zijn. Als je mediteert ervaar je zelf dat zich steeds vaker en dieper een innerlijk geluk manifesteert, een ervaring die in van binnenuit komt en zonder uiterlijke aanleiding of oorzaak getriggert kan worden. Want hoezeer mensen ook de indruk hebben dat hun geluk komt van bezit, een aankoop, een relatie, een baan of welke manifestatie dan ook die zich van buitenaf voordoet, het is en blijft iets dat zich in jou voordoet en manifesteert. Externe zaken zijn hoogstens triggers die het doen opwekken en dan altijd een slechts tijdelijke werking hebben. Want die nieuwe partner heeft ook wel dingen die je minder blij maken en op die nieuwe aankoop ben je na korte tijd ook alweer uitgekeken of je neemt hem voor lief. Die nieuwe auto is de eerste dagen of weken een trigger dat je ervan geniet, daarna wordt dat steeds minder en wordt het een gebruiksvoorwerp.

 

  • Vergankelijke en veranderlijke zaken zorgen nooit voor stabiel geluk

 

Ook kun je je voorstellen waarschijnlijk wel voorstellen dat je levenskwaliteit erop vooruit gaat als je minder overgeleverd bent aan je geautomatiseerde reacties op wat er telkens in je gebeurt aan gedachten en emoties en er van buiten op je afkomt en je waarneemt via je zintuigen. Dat je aandacht steeds weer onvrijwillig wordt meegetrokken naar alles wat er gebeurt. Door meditatie krijg je controle over waar je focus heen gaat en bepaal jij hoe belangrijk welke prikkel is. Door de afstand tot de prikkels die zich manifesteren in je bewustzijn en het inzicht die erdoor kan ontstaan, creëer je vrijheid van geest. En komt er ruimte voor de bron van energie, rust en balans in je. Op deze manier vormt meditatie de sleutel tot onvoorwaardelijk geluk. Doe er je voordeel mee!

Als laatste tip: ga niet op zoek naar gelukservaringen tijdens je meditaties. Daar is alles zoals het is en neutraal. Geluk is een effect van mediteren, niet noodzakelijkerwijs de ervaring tijdens de beoefening. Laat tijdens het mediteren alles los en zijn zoals het is en de effecten komen vanzelf.

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op