8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Meditatie in de tandartsstoel

Blog logo

Op sommige plekken is het gemakkelijker om te mediteren dan op andere. 


Op een retreatplek zonder enige afleidingen of in een groep is vaak het gemakkelijkst.


Wanneer iemand met scherpe voorwerpen in een gevoelige lichaamsregio van jou aan het werk is dat een heel andere aangelegenheid.


Over meditatie in de tandartsstoel.

Bij binnenkomst in de wachtruimte werd ik begroet door mijn eigen boek op de centrale leestafel. Cool! Mijn tandarts Marlon was een van de eerste die het aangeschaft heeft en nu kunnen ook de mensen die hem bezoeken plezier hebben van de resultaten van mijn tijd en inspanningen. Eenmaal languit zittend in de tandartsstoel ging hij aan de slag met mijn gebit. Mijn gedachten gingen naar Eva, een van mijn belangrijkste meditatietrainers tot nu toe (yes, ook de gedachten van een meditatietrainer dwalen vrij associërend nog zeer regelmatig af). Zij heeft zich wel eens door een tandartsbehandeling gemediteerd. Niet bij een grondige gebitsreiniging zoals ik die onderging, wel tijdens het boren in een kies tot helemaal aan de zenuw. Zonder enige verdoving… Ik beschouw mezelf niet totaal onervaren ten aanzien van meditatie en besloot eens te proberen hoe het is te mediteren tijdens een behandeling van mijn tandarts.

Ik realiseerde me eens te meer hoe moeilijk het is wanneer de afleidingen zo aanwezig zijn dat ze nauwelijks als maar een onderdeel van het grote geheel gezien kunnen worden. Zeker als ze zo nu en dan wat pijnlijk of op zijn minst gevoelig zijn. Tuurlijk zijn de geluiden van de buren, jeuk en gedachten vaak moeilijk te laten voor wat ze zijn zonder erop te reageren. Maar scherpe en trillende instrumenten in een van de meest gevoelige regio’s van je lichaam is een heel andere ervaring. En een heel goede oefening. Alhoewel ik totaal niet het idee heb er al te ‘zijn’ wat meditatie-skills aangaat, gaf het me weer een goede indicatie hoeveel er nog te winnen valt.

 

Observeren zonder te reageren

 

Wat je traint met meditatie is het begrip van de werking van je geest en hoe ermee te werken. Begrip van hoe de geest werkt is je bewust zijn van wat zich manifesteert in je bewustzijn. Geen issue in de tandartsstoel. Alhoewel, het gaat erom dat je waarneemt dat er zich dingen voordoen en ze niet te ‘worden’. We hebben de automatische neiging vast te grijpen wat we als aangenaam ervaren en weg te duwen van wat dat niet is. De keuze die we in de tandartsstoel maken ligt voor de hand.

 

  • Realiseer dat je het vermogen hebt er alleen maar naar te kijken

 

Tijdens het mediteren probeer je niet alleen bewust te zijn van wat je waarneemt, je probeert het ook te observeren zonder erop te reageren. In de tandartsstoel betekent dat bewustzijn van dat je een onaangename ervaring ervaart maar in plaats van er automatisch van los proberen te komen probeer je het te zien zoals het is. Geen oordeel, geen reactie fysiek noch mentaal. Dat is alles. Niet alleen merk je vaak dat de dingen minder onaangenaam worden als je er alleen maar oordeelloos naar kijkt. Ook herken je dat er gedachten en gevoelens voorbij komen en dat juist deze de ervaring ervan meer onaangenaam maken. Ook word je je ervan bewust hoe je geest automatisch neigt iets te interpreteren en erop te reageren en nog belangrijker, hoe daar controle over te krijgen. Hoe je in controle kunt blijven over je reactie op een prikkel en zelf kan beslissen wat ermee te doen.

Zelfs in een tandartsstoel.

 

Nieuw patronen die overrulen

 

Je traint je geest en daarmee versterk je zowel je aandacht en oplettendheid, je versterkt ook je controle over wat je zegt en doet. Je leert niets af, zoals in het geval van pijn een oer-overlevingsreflex. Je leert jezelf een sterker patroon aan dat het oorspronkelijke overruled. Net zoals vrouwen het lukt om mascara op te doen zonder met hun ogen te knipperen. Op dezelfde manier dat een fakir op een spijkerbed kan liggen. Of mensen probleemloos met blote voeten over gloeiendhete kolen kunnen lopen of in een bad met ijswater kunnen zitten. Die laatste twee heb ik zelf ervaren en hebben me enorm veel inzicht gegeven over wat meditatie kan doen voor je controle over je lichaam en geest.

 

Het kan overal!

 

Les van de dag: probeer zelf hoe je een niet al te aangename ervaring als een tandartsbehandeling van een kwartier kan veranderen in een in training voor je geest. En je meditatie kunt proberen op een andere plek, een waar je normaal niet aan mediteren zou denken. Luchthavens en vluchten, waar toch al vaak niet al te veel te doen is, zijn perfecte mogelijkheden. Maar het is ook goed op plekken waar je je ogen niet kunt sluiten, zoals onderweg naar je werk bewust zijn van alles wat er is en je normaal wellicht mist omdat je afgedwaald bent in gedachten. Of tijdens het wachten in een wachtruimte of voor een rood stoplicht, of in de rij bij de supermarkt. Haal er het optimale uit en train jezelf optimaal! Succes!

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op