8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Meditatie lessen bij een bioscoopbezoek…

Blog logo

Wat kun je leren van een actiefilm over hoe helder je in het leven staat?

 

Lees het in deze blog!

Een bezoekje aan de bioscoop naar een actiefilm leerde me een aantal dingen:

  • We kunnen gemakkelijk twee uur lang onze aandacht richten op iets zonder afgeleid te raken. Het concentreren is echt niet het probleem
  • Hoe een grote hoeveelheid prikkels ervoor kan zorgen dat je de werkelijkheid compleet uit het oog verliest.

 

Dat het probleem met onze aandachtsspanne niet ligt in ons vermogen tot concentreren maar in de controle de aandacht te richten was niet nieuw maar werd bevestigd voor me. Het is moeilijk geconcentreerd te blijven als er geen sterk aandachtstrekkende prikkel aanwezig is.

 

Een andere bewustzijnslaag

 

Wat me echt opviel was dat het even duurde voordat ik ‘er weer was’ toen ik de bioscoopzaal uit liep. De enorme hoeveelheid actie die gepaard gaat met veel geluid en visuele prikkels zorgde ervoor dat mijn systeem even stevig overprikkeld werd. En dat is niet onlogisch want in een twee uur durende samenvatting van twee weken van het leven van een voortvluchtige gebeurt een stuk meer dan in mijn reguliere leven. Ik had echt even tijd nodig om te beseffen wat de realiteit was. Ik was zo opgegaan van de film dat ik de connectie met mijn normale leven even kwijt was. Precies volgens de opzet van de filmmaker.

Eigenlijk gebeurt dit ook in ons dagelijks leven. We gaan zo op in wat er om ons heen gebeurt dat we ons vaak niet meer realiseren wat er met ons gebeurt. Alle prikkels van de mensen om ons heen, onze taken en verplichtingen, onze drukke agenda’s en met name de vele beeldschermen en smartphone zorgt voor veel afleiding. Een paar decennia geleden nog maar kwam de hoeveelheid prikkels die we nu te verduren krijgen nog vrijwel nergens voor. We hadden veel meer ‘vrije tijd’. Nu worden we zelfs daar gebombardeerd met prikkels. We zoeken ze zelfs vrijwillig op met onze apparaten die de gehele dag binnen handbereik zijn. Waar de prikkels in de film ons afleiden van ons dagelijks leven, leiden de prikkels daar ons af van onze eigen wereld.

 

Ontspanning of afleiding

 

Echte ontspanning is zeer schaars en daarom raken we steeds meer overprikkelt. Ziektebeelden zoals ADHD en burnouts zijn tegenwoordig heel normaal geworden en verbonden met deze overprikkeling. In 2014 waren er voor het eerst in de geschiedenis meer mensen arbeidsongeschikt geworden door mentale klachten dan fysieke. De belasting verplaatst zich en dat deze generatie een exponentiële groei in mentale prikkels te verduren heeft gekregen, is duidelijk denk ik. Tien jaar geleden kwamen er de eerste smartphones en toen hadden nog maar weinig mensen een Facebook pagina want pas in 2011 gingen zij Hyves voorbij. Het is nog maar 25 jaar geleden dat de computer toegankelijk werd voor het normale publiek. De tijden zijn veranderd.

Meditatie is het middel bij uitstek een oplossing voor deze uitdagingen van de moderne tijd. Het is een van de weinige dingen waarbij je op zoek gaat naar minder prikkels in plaats van andere prikkels om te ontspannen. Ontspanning en geen afleiding zoals vrijwel elke vorm van wat wij tegenwoordig ontspanning noemen. Ontspanning is niet meer of andere prikkels, het is minder prikkels.

 

Een nieuw niveau van bewustzijn

 

Al deze prikkels leiden ons af van onszelf. Wat we voelen en waarnemen en hoe daar het beste mee om te gaan. We raken door alle prikkels afgeleid van de werkelijkheid zoals we die waarnemen en raken daardoor gemakkelijk de weg kwijt. Daarvoor hoef je niet naar de bioscoop. Meditatie brengt je terug naar een heldere waarneming en aanwezigheid bij wat er gebeurt. Net zoals je na een film even terug moet komen naar de werkelijkheid van je normale leven, zal je met mediteren merken dat het je ook even wat tijd en bewustzijn kost om terug te keren naar jezelf. Weer helder te krijgen wat er gebeurt, op een dieper niveau dan we doorgaans waarnemen. Een niveau dat er voor iedereen is maar veel mensen niet meer kennen. En daarom is meditatie alles behalve gemakkelijk in het begin. Want om vanuit ons normale leven te komen tot dat niveau waar er zoveel rust en overzicht is, voelen we ons net zo gedesoriënteerd als wanneer we vanuit de bioscoop ons normale leven weer binnen stappen. En voelt dat in het begin erg onrustig aan en worden we ons heel erg bewust van de bijna dwangmatige neiging om wat te doen.

 

Bepaal zelf hoe helder je leeft

 

De beloning is het echter meer dan waard. Onder de oppervlakkige onrust en ruis vind je helderheid, overzicht, balans en ontspanning waardoor je effectiever kunt functioneren. Daardoor wordt je leven aangenamer en gemakkelijker, in elk facet van je leven. Met meditatie ging deze wereld ook voor mij pas echt open. De sereniteit die boeddhistische monniken uitstralen, die mentale rust en stabiliteit, had ik al van jongs af aan indrukwekkend gevonden en had me altijd al getrokken. Maar de levensstijl die bij het monnik hoorde alles behalve. Met meditatie ontdekte ik dat je er geen monnik voor hoeft te zijn om dit ook te ervaren in je leven. En het voor iedereen bereikbaar is, ook voor jou! Je moet er alleen iets voor doen: je geest trainen zodat je er meer controle over krijgt wat er allemaal gebeurt met de prikkels die je elke dag weer bereiken.

Dus in plaats van een beeldscherm op te zoeken in je vrije tijd, probeer eens wat meditatie voor je doet. Al snel zal je merken dat je meer rust en helderheid ervaart, meestal al meteen na de eerste sessies. Oefen het en het zal steeds meer worden en zich steeds meer gaan verweven in je leven. En merk je dat je een keuze hebt hoe helder je in het leven wilt staan. Succes!

 
Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op