8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Zoek je ontspanning? Mediteer!

Blog logo

Veel mensen beginnen met mediteren omdat ze meer ontspanning zoeken in hun leven. En meditatie is een uitstekend middel daartoe. 

 

Hoe werkt dat en wat mag je verwachten?

Lees het nu in deze blog!

Dat meditatie zorgt voor ontspanning is iets dat je eenvoudig zelf kunt ervaren. Al direct na de eerste meditatie zal je waarschijnlijk al een meer ontspannen gevoel hebben dan voor de meditatie. Ook al is dat aanvankelijk vaak maar kort, het geeft een goede indicatie van wat er mogelijk is. Onderzoek toont aan dat meditatie zelfs zorgt voor meer ontspanning dan ontspanningsoefeningen (Tang Y. et al.) en ook meer effectief is tegen stress dan ontspanningoefeningen (Levy D. et al.).

Een belangrijk misverstand dat bij veel mensen leeft is dat ontspanning ook tijdens de meditatiesessie op moet treden. Iedereen die enige meditatie ervaring heeft weet dat dit vaak allesbehalve het geval is en dat dit ook helemaal geen probleem is. Mensen die nog geen of weinig ervaring met meditatie hebben denken dat ze iets fout doen als ze geen ontspannen gevoel ervaren en kunnen de onrust die ze tijdens de meditatie in hun geest ontdekken als heel frustrerend ervaren. Meditatie zou toch juist ontspannend moeten zijn? Ook hoor ik vaker dat mensen na een paar weken of maanden mediteren juist meer onrust in hun geest ervaren dan tijdens de eerste meditaties. Ook dat betekent niet dat je iets fout doet, het betekent vaak dat je beter geworden bent in het observeren van wat er allemaal in je geest gebeurt en je nu zaken waarneemt die er wel al waren maar je je nog niet bewust van was.

 

Meditatie is training

 

Tijdens de meditatie is het belangrijk niet te zoeken naar ontspanning. Als deze optreedt is dat prima natuurlijk, maar als het ‘storm is in je hoofd’ is dat ook oké. Tijdens het mediteren gaat het erom dat je alles dat er is waarneemt zoals het is en het accepteert zoals het is. Als dat rust is dan is dat rust en als dat onrust is dan is dat onrust. Een ‘vecht-meditatie’ zoals ik dat vaker noem, een meditatie waarin je alleen maar bezig bent terug te komen uit de afleiding, is wellicht zelfs een veel betere training dan een meditatie waarin je je alleen maar ‘zen’ voelt.

Hoe meer je mediteert, hoe gemakkelijker en meer ontspanning je zult gaan ervaren tijdens het mediteren. Maar er zullen altijd nog meditaties tussen zitten dat je weinig rust ervaart en veel afgeleid bent. Net zoals een sporter soms een topdag heeft en soms niets lijkt te lukken, kan je ‘meditatie-vorm’ per dag verschillen. Uiteindelijk is wat je tijdens de meditatie ervaart niet belangrijk, het gaat erom dat je ervaart wat er is. Na de meditatie ervaart echter iedereen een duidelijke ontspanning, hoe stormachtig je de meditatie zelf ook ervaren hebt. En dat geldt meestal ook voor mensen die net beginnen.

 

Verwachtingen

 

Kijk dus uit met verwachtingen van wat er ‘hoort te zijn of gebeuren’ tijdens het mediteren. Verkeerde verwachtingen zijn in mijn ervaring zelfs de belangrijkste reden dat mensen het mediteren beoordelen als iets dat niet werkt en er al snel weer mee stoppen. Geef het even de tijd en kijk wat het in zijn geheel met je doet. Ontspanning zal na de meditatie vaak kort zijn en met meer training wordt het langer en zal je het ook tijdens je dagelijks leven vaker gaan ervaren. Mediteren is niet eenvoudig, net zoals leren fietsen of autorijden. Ook daar is het noodzakelijk eerst de techniek enigszins te leren beheersen voordat je er de effecten van kunt ervaren. Daar inverteer je ook tijd en inspanning in zodat het je uiteindelijk helpt sneller van A naar B te komen. En schrijf je de methode ook niet meteen af omdat het je niet meteen lukt te fietsen zonder te vallen of zonder al te veel moeite de koppeling te beheersen. Om het te leren heeft vrijwel iedereen een periode van training voor nodig. Zo ook met meditatie.

Train het en beoordeel de kwaliteit van je meditatie niet te veel en je zult zien dat de effecten vanzelf komen. Doordat je leert afstand te nemen van wat er gebeurt door het simpelweg te observeren zonder het te beoordelen, interpreteren, willen stoppen of veranderen, hebben de zaken die je waarneemt in je bewustzijn steeds minder invloed op je en kom je er steeds meer van los. Dat leidt tot ontspanning omdat je veel minder aan de slag gaat of bezig bent met wat er zich allemaal voordoet in je bewustzijn.

 

Meer dan een ontspanningsparacatamol

 

Meditatie doet echter veel meer dan ontspanning alleen. Zoals een zen leraar het zo mooi stelde: ‘meditatie alleen maar gebruiken ter ontspanning, is als een diamant gebruiken als ondersteuning van een ongelijke tafelpoot’. Door het structureel toe te passen en je geest ermee te trainen en het niet alleen te gebruiken als een soort ‘ontspanningsmedicijn’ op de momenten dat je je gestresst of onrustig voelt, profiteer je ook van de vele andere effecten zoals onder andere meer productiviteit, creativiteit, energie en helderheid van geest. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op