8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

De 5 tips die je helpen bij het mediteren

Blog logo

Iedereen die het wel eens geprobeerd heeft weet dat mediteren niet eenvoudig is. Zijn er tips en trucs om je daarbij te helpen?

 

Die zijn er zeker! En de beste vijf, die ik in mijn jarenlange zoektocht tegengekomen ben, deel ik hier met je!

 

Lees het nu in deze blog!

Meditatie is het trainen van de geest; ervoor zorgen dat deze ‘aanwezig’ is en niet afdwaalt. Dit is iets dat we vaak niet echt gewend zijn en net als het aanleren van elke nieuwe vaardigheid, kost dat wat tijd en inspanning. Dat zelfde geldt voor het leren lopen, fietsen, lezen, schrijven en of het leren spreken van een andere taal. De tijd en inspanning bij het leren mediteren betaalt zich echter al snel terug, want resultaten zoals meer energie, rust en stabiliteit zijn na een paar sessies al merkbaar.

Omdat het temmen van de onrustige geest, niet voor niets vaak de monkey-mind genoemd, niet altijd eenvoudig is, deel ik hier 5 tips met je om het mediteren gemakkelijker te maken.

 

1) Houding

 

Je hoeft niet in de perfecte lotushouding te zitten om te mediteren. Kies voor een comfortabele (zit)houding die je een tijdje vol kunt houden. Zorg er wel voor dat je rug recht is, want een alerte geest heeft een alerte houding nodig. Je lichamelijke houding ondersteunt zo je geestelijke houding en dat dient er een te zijn van alertheid. Liggend mediteren zou ik niet adviseren omdat dit door de geest al snel geassocieerd wordt met slaap. Een snurkmeditatie is wellicht niet hetgeen we zoeken. Een truc om een goede rechte houding te vinden is eerst overdreven rechtop gaan zitten en deze daarna voor een procent of tien los te laten.

 

2) Omgeving

 

Zoek, waar kan, een rustige ruimte op voor je meditatie. Net zoals een vlammetje in de wind erg onrustig is, is je geest dat ook bij veel omgevingsprikkels. Geluiden zijn daarbij doorgaans het meest storend. Mediteer eventueel wat vroeger in de ochtend of later op de avond als je een drukke leefomgeving hebt. Je hoeft echter geen complete stilte te hebben om te mediteren. Sterker nog, je traint je geest zelfs meer om te proberen rustig en alert te blijven terwijl er omgevingsprikkels zijn.

 

3) Wanneer

 

Neem een vast moment op de dag zodat meditatie gemakkelijk een gewoonte kan worden. Welk tijdstip je daarvoor precies kiest is niet belangrijk, als je maar mediteert. Neem een tijdstip dat eenvoudig in te plannen is. En geloof me, het is vrijwel altijd meer een kwestie van prioriteit dan van tijd. Neem een kwartiertje van je TV- of Facebook-tijd bijvoorbeeld. En welke enorm belangrijke dingen doe je het laatste uur voor het slapen gaan? Je kunt daar ook kiezen voor iets waarmee je in jezelf inversteert.

 

4) Hoe lang

 

Je hoeft geen uren te mediteren om effecten te verkrijgen. De eerste vijf minuten van het mediteren zijn doorgaans echter het lastigst en heb je vaak nodig om een beetje ‘erin te komen’. Dus als je telkens vijf minuten mediteert, neem je dus steeds het meest lastige deel. Begin met 10-15 minuten en bouw dat rustig uit als je dat wilt.

 

5) Hoe vaak

 

Dagelijks! Zo wordt het snel een gewoonte en vast onderdeel van je dag. Net zoals tanden poetsen en douchen dat is. Meditatie is je mentale hygiëne en wordt op een gegeven moment zelfs je dagelijkse mini vakantie. Zoals met elke vorm van training is regelmaat belangrijk om resultaten te boeken. Een keer per maand hardlopen om fitter te worden of één maaltijd overslaan om af te vallen zet ook geen zoden aan de dijk. Geef je het cadeau om zowel je mentale als lichamelijk gezondheid te versterken door elke dag 10 minuutjes vrij te nemen voor meditatie.

 

Als je deze tips integreert zal je merken dat het proces van mediteren gemakkelijker wordt. Zoals geldt voor alle vormen van training is regelmatig oefent essentieel voor succes. Dat is niet anders bij meditatie. Slechte meditaties bestaan daarbij niet, elke training helpt je verder. Als je bewust bezig bent aanwezig te zijn in het moment en je probeert zoveel mogelijk terug te komen uit de afleidingen, werk je aan zowel je ontspanning, energie, gezondheid, productiviteit en creativiteit. Doe er je voordeel mee!

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’. Eenvoudig en zonder dat het veel van je tijd vraagt.

Probeer het zelf en ervaar zelf wat meditatie voor je kan doen. Klik hier voor een gratis audio van een begeleide meditatie.

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op