8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon

Elke dag een mini vakantie geeft mentale rust en balans

Ervaar wat meditatie voor jou kan doen

Wat is meditatie?

Blog logo

Vrijwel iedereen kent het woord meditatie en veel mensen hebben er een beeld bij van wat het is. Maar klopt dat beeld ook?

 

Wat is meditatie nu eigenlijk en is dat uit te leggen in woorden?

 

Dat en meer in deze blog!

 

 

Meditatie wordt al vele eeuwen lang op verschillende manieren gebruikt om tot persoonlijke ontwikkeling en balans te komen. En dat in vrijwel elke cultuur en in elk tijdperk. Ook tegenwoordig wordt het breed toegepast.

Veel meeste mensen denken daarbij nog steeds snel aan spirituele stromingen. Deze gebruiken meditatie inderdaad vaak om tot oplossingen te komen door even naar binnen te keren. Het boeddhisme past het zelfs toe als middel te komen tot onvoorwaardelijk geluk. Inmiddels mediteert zo’n 20% van de Nederlanders regelmatig. Voor veel mensen is het een methode om even tot ontspanning te komen. Mensen uit de top van het bedrijfsleven en Olympische sporters gebruiken het echter om tot optimaal efficiënt presenteren te komen. En om diezelfde reden wordt het gebruikt in elite korpsen van veel militaire korpsen wereldwijd.

Ook het bedrijfsleven heeft meditatie ontdekt en daar wordt het steeds vaker gebruikt om tot meer productiviteit, creativiteit en stressbestendigheid te komen en als middel om het ziekteverzuim terug te dringen. Want meditatie biedt een oplossing voor een van de belangrijkste uitdagingen van onze hedendaagse maatschappij; het zo optimaal mogelijk kunnen blijven functioneren in een sterk prikkelrijke omgeving, waar overprikkeling en burn-out steeds meer op de loer liggen.

 

Maar wat is meditatie nu precies?

 

Meditatie is een methode om te komen tot een bepaalde toestand van geest. Het is een ervaring in plaats van een activiteit. Het is heel moeilijk om andere ervaringen in woorden te vangen. Probeer maar eens iemand uit te leggen hoe een maaltijd in een restaurant precies smaakte aan iemand die deze zelf niet geproefd heeft.

Het in woorden vangen van wat meditatie is, is vergelijkbaar met wat de Tibetanen ’the finger pointing to the moon’ noemen. De beschrijving is als een wijzende vinger, maar als je het daarbij houdt dan zal je alleen de vinger blijven zien en niet de maan waarnaar deze wijst. De woorden die proberen uit te leggen wat meditatie is zijn als de vinger, de ervaring ervan is als de maan. Zonder het in de praktijk te brengen zal je nooit precies kunnen weten wat het is.

 

De vinger

 

De vinger dan. Meditatie komt neer op het oplettend maar inspanningsloos kunnen rusten bij wat er op dit moment is. In de ‘observatie-modus’ te zijn en blijven, zonder afgeleid te raken. In volledige openheid zijn naar alles wat er is op dit moment, los van alles wat geweest is en alles wat eventueel nog kan komen. Je accepteert daarbij alles wat er is, probeert niets te stoppen, veranderen of te laten plaatsvinden, je kijkt neutraal tegen wat er ook gebeurt.

 

  • Meditatie is 100% bewustzijn en aanwezigheid in het huidige moment

 

Meditatie is ‘zijn’, een onderbreking van dat je aandacht continue meegenomen wordt door je gedachten, gevoelens en zintuiglijke waarnemingen. Ook al zijn die er nog steeds, je laat alles gebeuren zonder erin mee te gaan of het weg te willen duwen. Het kunnen rusten in het moment brengt ontspanning, balans, inzicht, overzicht en uiteindelijk vrijheid van geest en geluk.

 

Niet gemakkelijk

 

Dit klinkt als ’te doen’, maar het is alles behalve gemakkelijk. Net als elke nieuwe activiteit kost het enige oefening het te leren en beheersen. In het begin ben je vaak alleen maar bezig met het terugkomen uit de afleiding. Laat je daar vooral niet door ontmoedigen, dat is volstrekt normaal en je zult evengoed al effecten merken. Na verloop van tijd wordt het onafgeleide en aandachtig rusten in het moment steeds natuurlijker. Het lukt je steeds beter en langer ‘aanwezig te blijven’.

Dat gaat zich ook vertalen naar je dagelijks leven. Net zoals je ook gemakkelijker de trap op loopt of naar je werk fietst nadat je begonnen bent met sporten. Je bereikt het snelst en meest effectief resultaat als je iets leert met goede en ervaren begeleiding. Net zoals je een taal, sport en autorijden sneller en beter leert met een goede instructeur.

 

Wil je graag snel en effectief leren mediteren dan helpen wij je graag verder. Dat kan door een van onze meditatie trainingen of met het eenvoudig te volgen stappenplan via mijn boek ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’.

Probeer het zelf en ervaar zelf wat meditatie voor je kan doen. Klik hier voor een gratis audio van een begeleide meditatie. Veel plezier!

Heb je een vraag over meditatie? Stuur hem me gerust en wie weet wordt dit het onderwerp van mijn volgende blog!

Roel Wilbers

Meditatietrainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Meer informatie over meditatie vind je op www.meditatie.amsterdam en de Facebook pagina.

Interesse om met mij aan de slag te gaan?

Graag help ik je naar structureel meer innerlijke rust, balans, energie en helderheid. Meditatie gaat verder dan alleen iemand laten komen tot een meditatief of mindful moment, wat fijn voelt en sommige meer commercieel ingestelde partijen hanteren. Het is training van de geest.

Ik ben alles behalve nieuw in het mediteren en heb naast eigen ervaring al vele mensen mogen begeleiden op hun weg hierin. Wil jij ook profiteren van mijn ervaring en de praktische methoden om te komen tot de kern van meditatie om het optimale uit jezelf te halen?

Kijk of er iets in mijn aanbod je aanspreekt en stuur me een berichtje.

Roel Wilbers – Meditatie trainer en auteur van ‘Meditatie, je dagelijkse minivakantie’

Neem contact op